Румен Радев: Ако стана президент, ще отида на Парада в Москва през 2017 г.

Не приемам управление с телевизионни скечове, имам си друго кредо

Кандидатът за президент Румен Радев обяви, че би отишъл на Парада на победата над фашизма на 9 май в Москва, ако получи покана. Настоящият държавен глава Росен Плевнелиев отказа да присъства на събитието в руската столица през миналата година, когато се честваше 70-годишнината от края на Втората световна война. Пред„Дарик" Радев каза, че би следвал по-балансирана външна политика от сегашната и след Брюксел би посетил и Вашингтон, и Москва.

"България трябва да има независима външна политика, България трябва да преследва своите интереси. Загубихме много от това, че обявяваме в една или друга степен Русия за враг. България не трябва да си търси врагове. Времето не е такова да си създаваме врагове. България трябва да търси партньори, особено що се отнася до икономика, до пазар. Да не забравяме, че Русия е един огромен пазар и нашият бизнес би получил един много добър стимул, ако се развива в това отношение", коментира Радев.

По думите му е много важен и диалогът с нашите съседи: "Важно е да правим една външна политика, която да отговаря на интересите на българския народ, защото виждаме в момента по един и същи казус няколко политики. Ние по-скоро организираме не външна политика, а май организираме посещения", каза още той. Румен Радев призна и своя различен от премиера Бойко Борисов стил на говорене и отношение към българите. "Не приемам държавата да се управлява с телевизионни скечове. Аз имам друго кредо. Не гледам на българските граждани като на публика, която да забавлявам и която да ми ръкопляска за моите пози. Гледам на българите като критично мислещи хора ", допълни Радев.

Радев отхвърли обвиненията на военния министър Николай Ненчев, че е изпаднал „в тежък конфликт на интереси" с назначението на съпругата си Десислава за финансист в структурата на Военновъздушните сили. "Министър Ненчев както винаги стреля в грешна посока, дори и с това назначаване. Жена ми е назначена от генерал Попов - настоящият началник на отбраната, през 2011 година за финансист, не от мен. Всички неща, които каза министър Ненчев, колкото и да не искам да го коментирам, защото той е един отдавна компрометирал се министър на отбраната, все пак би следвало да се внимава в това говорене", категоричен беше кандидат-президентът на левицата.