Отец Рафаил: Акцията срещу мен е от месец, исках прозрачност за обществена поръчка

Поискаха остраняването на игумена на общоселски събор, обвиниха го в безстопансвеност

Акцията срещу мен е от месец, защото исках прозрачност за обществена поръчка за 43 хиляди лева за ремонт на Кладнишкия манастир. Аз поставих условие за прозрачност при избор на фирма – да има стабилно досие и работа с паметници на културата; както и на самия процес и да бъде наблюдаван от независими експерти. В момента има едно нервно бързане, преди това имаше опити да дам нотариален акт на определена фирма. Трябва да бъдат отчетени едни пари в момента – дават се обещания за църкви, манастири предизборно. Това коментира отец Рафаил пред Faktor.bg по повод поисканото му отстраняване по време на общоселски събор.

„Тезата е, че усвояването на парите е по моя вина. Другата причина е активната ми позиция по проблемите в Дома за временно настаняване в Дрен; където има съмение за насилие над деца (виж разследването ни по темата тук) и като цяло за всичките ми активни позиции, които местното управление не одобрява. Местният лидер на ГЕРБ в Кладница Иван Станков ходи от къща на къща да събира подписи. Така се стигна до събора, на който „да ми поискат сметка“. Имаше около 30 човека, които се държаха много агресивно, търсеше се конфликт, слава богу имаше полиция. Акцията беше подготвяна и медийно и с нагласени проверки в манастира, който бяха представени като случайни. Някои неща, които са представяха като скандални, бяха изопачени – например за паднали сгради, за които аз лично съм викал проверка. Бяха показани и мръсни чинии, но човекът, който поддържа манастира е трудноподвижен и това е случайност, но това се случва в сграда, която дори не е публична. През цялото време бях заливан с абсурдни обвинения. Хората бяха водени от въпросния Иван Станков, с някои от тях съм имал лични конфликти, заради привилегированото им място в манастира., обясни отец Рафаил.

„Що се отнася до смяната на игумен – това трябва да стане регламентирано и заради видима причина, но при мен нещата са били предрешени. Но аз ще се боря докрай и за оставането си в манастира и за всички дела, с които съм се захванал, защото ако позволим по този начин те да постигнат победа и отново да победи задкулисието и всичко, което сме правили с Дрен и за пореден път да се докаже, че мафията ще победи, което ще е много лошо послание.“ каза той в заключение.

На въпросното събрание е бил представен  новият фаворит за игумен на светата обител – архимандрит Антим, доскорошен клирик на Видинска епархия. В поканата за общоселската среща е описана биографията на архим. Антим, който е бил игумен на Раковишкия и Добридолския манастир, а сега иска да се премести в Софийска епархия.

Заедно с новия кандидат-игумен на срещата с жителите на Кладница е бил и архим. Неофит, събрат на Антим, с когото заедно са се подвизавали във Видинска епархия. Архим. Антим не е отговорил еднозначно дали има разрешение от Софийска митрополия да поема ангажименти за заемане на игуменското място в манастира. По устав смяната на игумена на даден манастир, става от епархийското ръководство, а не от политически партии или жители на близките населени места. Има обаче основания да се смята, че смяната на игумена се подготвя с подкрепата на Софийска митрополия.