Плевнелиев изпрати руския посланик с орден "Стара планина" I степен

Двамата доволни от двустранните отношения между България и Русия

Президентът Росен Плевнелиев удостои с орден „Стара планина“ първа степен посланика на Руската Федерация в Република България Юрий Исаков на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Плевнелиев подчерта, че връченото висше държавно отличие е признание както за професионалните качества на Юрий Исаков, така и ясен знак за значимостта и важния характер, които българската държава отдава на двустранния диалог с Русия и за желанието за неговото развитие и задълбочаване.

„Отношенията между Република България и Руската Федерация винаги са били в центъра на общественото и политическо внимание и интерес. Те имат своя здрав фундамент, характерен за държавите с дългогодишни исторически традиции“, заяви в изказването си на церемонията Росен Плевнелиев. Президентът добави, че двете държави са създали необходимата солидна основа, за да продължат да развиват равнопоставен и взаимноизгоден диалог във всички направления.

В изказването си на церемонията държавният глава благодари на Юрий Исаков за положените от него активни усилия за насърчаване на традиционно добрите приятелски връзки между двете страни и народи. „През годините на своя мандат в България, посланик Юрий Исаков положи усилия да съхрани позитивния дневен ред и конструктивния дух на работа в областите от взаимен интерес. По този начин контактите в търговско-икономическата сфера, социалната политика, образованието, науката и културата бяха задълбочени и допринесоха за запазване на традиционно добрите и приятелски отношения между българския и руския народ“, подчерта още в изказването си президентът.

Посланик Юрий Исаков заяви, че в рамките на своя мандат винаги е работил за съхраняването и развитието на дружеските и братски отношения между двете държави и двата народа. „Високо ценим и славната история, която ни свързва. Всеки път, когато отбелязваме Трети март, на връх Шипка се изкачват хиляди хора, за да честваме руските войни и българските опълченци. Това е повод да си припомним колко тесни са връзките между нашите два народа“, посочи Юрий Исаков. Дипломатът подчерта, че това е истинска здрава основа, върху която България и Русия могат да изграждат конструктивни и взаимноизгодни отношения, на базата на равнопоставеност и взаимно уважение.