Бойко Борисов: Не бива да бъдем оставяни сами

От нас се очаква да охраняваме общата европейска външна граница с огромни усилия

„Ние изразходвахме много средства в периферията на Европа, за да предотвратим оградите в сърцето на Европа, и не бива да бъдем оставяни сами”. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

Средствата трябва да бъдат инвестирани не в центъра на Европа, а там, където нашият континент наистина трябва да охранява своите граници, за да може да остане отворен във вътрешността си: в Италия, Гърция и България”, заяви министър-председателят.
България е много по-бедна от Италия, а и от Гърция. Въпреки това, от нас се очаква да охраняваме общата европейска външна граница с огромни усилия, а докато се топят нашите и без това ограничени ресурси, обясни той на немските читатели.
НАТО иска едновременно с това да увеличим и военните си разходи. Всичкото това събрано заедно надвишава нашите сили”, подчерта Борисов и даде за пример, че една средна българска пенсия е 150 евро на месец. „Социалният аспект на повишените разходи, които се изискват от нас, се подценява в чужбина с лека ръка. Това се превръща за нас в една бюджетно-политическа и социална тежест. Ние даваме повече пари за бежанската криза, отколкото за нашите пенсионери”, уточни премиерът.

Нашата техника е стара. Хеликоптерите ни са на доизживяване, камионите и високопроходимите автомобили сe движат ден след ден в непроходими терени, много от тях са вече негодни за употреба. Когато Дейвид Камерън беше в България и видя на нашата граница при какви условия сме принудени да работим, веднага ни предостави 40 автомобила за трудно проходими терени, призна Борисов.