Борисов пред ФАЦ: Не знам още колко дълго ще удържим мигрантския натиск по границите си

Към момента нашата държава е практически изоставена сама, казва Борисов

В интервю за авторитетния германски всeкидневник Франкфурт Алгемайне Цайтунг, цитиран от informo.bg, българският министър-председател Бойко Борисов предупреждава за нова мигрантска вълна, ако спогодбата между ЕС и Турция от март месец се провали. 

В събота Борисов, след днешното си посещение в Турция, ще се срещне с канцлера Ангела Меркел, както и с министър-председателите на Австрия, Хърватия и Словения, за да обсъдят съвместно мигрантската криза.

"Турският президент Реджеп Тайип Ердоган още миналата година заплаши, че може да наводни Европа с мигранти", казва Борисов в разговор с корeспондента на вестника за Югоизточна Европа Михаел Мартенс. 

И добавя: 

"Страхувам се от това, което се случва в Турция. Сега е модерно за някои политици да се представят като смели герои, които с танкове и самолети се включват във войната. Който постоянно дрънчи със сабята, трябва все някога и да посегне с нея", казва Бойко Борисов пред вестника. 

С поглед към Ердоган и споразумението за мигрантите, пред председателя на българското правителство стои въпросът какво ще направи някой, който заплашва Европа с мигранти, ако Европа наруши споразумението 

"Той трябва да изпълни заплахата си Последиците от едно такова развитие ще бъдат фатални", казва още Борисов. 

Той официално призова Европейския съюз да подпомогне най-бедния си член с осигуряването на защитата по границата с Турция. 

"Към момента нашата държава е практически изоставена сама. Аз не знам още колко дълго ще успеем да удържим мигрантския натиск по нашите граници", казва Борисов. 

Борисов защитава решението на българската граница да бъде построена стена. 

"Това ни позволява изобщо да имаме шанс да опазим няколкостотин километровата европейска граница с Турция. Турция трябва да знае, че ние не сме изоставени сами на себе си", казва премиерът. 

Той също така поддържа мнението, че Европа трябва да се стреми към възможно най-добри отношения с Анкара.