Главният архитект на София спря застрояването на зелени площи

Въпреки всичко хората ще се съберат в 18.30 часа

Часове преди планирания протест срещу бъдещия устройствен план в кв. "Изгрев“ , главният архитект на София Здравко Здравков, е уверил, че няма да има строежи върху зелени площи. Това съобщи предаването "12+4" по "Хоризонт" Атанас Кръстев от инициативния комитет.

По примера на кварталите "Младост“ и "Оборище“ в София живеещите в кв. "Изгрев“ също организират протест срещу действията на общината. Недоволството ще бъде изразено тази вечер от 18.30 часа на улица "Самоков“ между блок 306 и блок 311, предаде БНР.

"Нашето недоволство се изразява в протест, който е предизвикан от една заповед на главния архитект на столицата, с която заповядва на своите служители да изготвят подробен устройствен план на квартала ни, който се състои от 40 декара с шест високи блока вътре. Изготвянето на устройствен план обикновено касае построяването на нови блокове, жилища или пък разрушаването на стари. Надявам се да не разрушават нашите, но пък и да не построяват нови. Бях поканен от главния архитект на София, който ми обясни каква е била целта на тази заповед. Идеята в действителност не е урегулиране на парцели за застрояване, а тъкмо обратното – да се даде такъв статут на тези парцели, че те повече никога да не получат застрояване и да бъдат гарантирани като зелени площи", каза той.

Атанас Кръстев добави, че въпреки всичко хората ще се съберат в 18.30 часа. Тогава ще им бъдат дадени и съответните разяснения.