Алпинистът Боян Петров остава в реанимация

Той има комбинирана политравма, като водещи са гръдната и черепно-мозъчната травма.

Алпинистът Боян Петров е на командно дишане и остава в реанимация, след като вчера беше блъснат от кола в Кресненското дефиле. Заедно с него пострада и екологът Андрей Ковачев. И двамата пациенти са в стабилно състояние и Ковачев може би още днес ще бъде изваден от реанимация, посочиха от ВМА, съобщава "Нова телевизия". 

Петров е поставен в медикаментозен сън. Той има комбинирана политравма, като водещи са гръдната и черепно-мозъчната травма. Инцидентът се случи във вторник. Ковачев и Петров броели прегазените животни на ГП-Е79, където трябва да мине и ЛОТ 3.2 на АМ „Струма”. Целта на двамата била да докажат, че единственият вариант за строеж на автомагистралата през защитените територии, е строителството на тунел, както настоява и ЕК. 

Катастрофата е станала в 11.20 ч. в района на Османска чешма на входа на дефилето, на 50 м след свлачището, което се укрепва с мрежи и в момента по него не се работи. Единият е изхвърлен зад 40-сантиметрова подпорна стена. Двамата бяха докарани в спешния център на благоевградската болница в тежко състояние, но без опасност за живота. Андрей Ковачев е с мозъчен оток, а Боян Петров с фрактури на ребрата и черепа. 

Малко по-късно и двамата бяха преместени в София. Колата, която ги е блъснала, е била управлявана от румънска гражданка на 27 години. Предполага се, че тя не успяла да вземе завоя и затова връхлетяла върху двамата мъже. Андрей Ковачев е природозащитник и от години следи за нуждата от изграждането на тунел в Кресна. Експерт е по защитените територии. Боян Петров е зоолог и алпинист. През последните месеци той успя да покори 3 осемхилядника.