Буруджиева: Скандалът е, защото Първанов се опита да приватизира Румен Радев

Поведението на АБВ буди съмненията за задкулисие в партията

Васил Василев

„От няколко месеца твърдя, че не е най-важното да има обединение в лявото пространство, а президентските избори. Интерпретациите на Георги Първанов, изказванията му и действията му показваха, че се опитва да приватизира общия кандидат, да покаже, че той го е създал и АБВ е в основата на всичко”. 

Това заяви пред Faktor.bg социологът Татяна Буруджиева по повод раздялата на БСП и АБВ да участват с първоначално общия си кандидат за президент Румен Радев. „Поведението на Георги Първанов логично водеше до този резултат на раздяла, тъй като няма как точно АБВ да постави БСП просто в позицията на електорална подкрепа. Опитът на БСП да бъде превърната в донор на гласове, а АБВ да управлява процесите, е принципно невъзможен. Дали има обединение в дясно или в ляво, логичното е голямата партия да е водещата и да има известно чувство на смирение особено когато става въпрос за АБВ, които само преди няколко години се отделиха от БСП и й нанесоха доста тежък удар на парламентарните избори, както и пред обществото като репутация. Това, което се случи между АБВ и БСП, е логично. Не може да има обединение между двете партии толкова скоро след всичко това, което се случи между тях. Нещата не са преживени”, коментира Буруджиева.

„Бях скептична за ляво обединение още когато се заговори за обща тяхна президентска кандидатура. Накрая останаха само БСП и АБВ. Обединението около една лява кандидатура ще се състои на втория тур на изборите и то ще бъде чисто електорално. Не знам, дали АБВ ще извади собствена кандидатура, но това поставя единствено въпросът с каква разлика ще бъдат първият и вторият на изборите и как трябва да бъде проведена кампанията на Румен Радев, тъй като проблемът вече е доста по-сериозен и се изискват по-специфични усилия. Не може да се говори за служебна загуба на левицата, тъй като още преди да се заговори за обединения, социологическите проучвания показваха, че ще има втори тур. Все пак е важно да се разбере и кой от ГЕРБ ще излезе срещу ген. Радев”, категорична е социоложката.

По повод действията на АБВ в парламента, отказа да подкрепя правителството и сегашната ситуация според нея има известни прилики, които са необясними. „АБВ сама си нанася тежки политически удари. За една политическа партия е много важно да е предвидим партньор. Когато това не се случва, независимо дали в управлението на страната, или в политическите обединения, не е добре за всяка партия. Създава проблеми сред самите избиратели, защото те не могат да се ориентират зад какво става дума. За тях ти за два дена си с един, хвалиш го, убеждаваш го колко успешни неща ще постигнете, а след два дена става нещо различно. Този тип несигурност в политиката е много по-неприятен, отколкото ясните позиции. АБВ някак си се лишава от логически обяснения за какво става дума, което е неприятно и мисля, че собствените й поддръжници ще го отчетат, защото проблемът на партията им е системен. С това поведение човек започва да си мисли, че има „нещо” отзад и не всичко е публично, за да се получават тези неща. Публично изявените интереси са едни, а в един момент те радикално се сменят безсмислени обяснения. Когато това се получава, започват нормалните съмнения на гражданите, дали няма нещо зад видимостта, което винаги е зле за една формация”, каза още Буруджиева.