Турция се отказва от въвеждането на смъртно наказание

Бинали Йълдъръм заяви, че справедлив процес ще е по-сурово наказание

Турция изглежда е на път да се откаже от въвеждането на смъртно наказание, за да не скъса връзките си с ЕС. За това поне говорят последните изявления на лидерите й.

 Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че справедлив процес ще е по-сурово наказание за заподозрените заговорници, отколкото смъртна присъда – очевидно отдръпване от заплахите за повторно въвеждане на смъртното наказание. 

Президентът Реджеп Ердоган изтъкна, че Турция може да възстанови смъртното наказание, отменено през 2004 година като част от реформите във връзка с преговорите с ЕС, след опита за военен преврат през юли. Заплахата изненада силно ЕС, защото отмяната на смъртното наказание не подлежи на договорки в преговорите за членство в общността. „Човек умира само веднъж, ако го екзекутираш”, каза Йълдъръм пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието. „За тях има по-сурови начини да умреш от смъртната присъда. Това е безпристрастен и справедлив процес”, добави премиерът, цитиран от БГНЕС. Изявлението нае Йълдъръм сочи промяна на тона след като по-рано този месец Ердоган се мотивира, че ако турският народ настоява за връщане на смъртното наказание, политическите партии ще се вслушат в желанието му. В последните и речи Ердоган не е споменавал смъртната присъда.