Премиерът: Северозападът, смесените ригиони и "Хемус" са наш приоритет

Борисов не остави без коментар и проблема с безработицата, особено сред ромското население

Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов се срещнаха с кметове на населени места от Област Търговище

Финансовият министър заяви, че темповете, с които нарастват приходите, значително изпреварват ръста на икономиката. 

Над 1,5 млрд. лв. повече приходи за 2016 г. досега, спрямо същия период на миналата година, посочи министър Горанов.

По думите му това доказвало, че когато държавата със своите органи, приходни администрации и сектори за борба с корупцията - си влезе в роля имало резултати.

„Миналата година отчетохме 2,5 млрд. повече спрямо 2014 г. Ако ги сумирате спрямо същия период на 2014 г., имаме 3,5 млрд. ръст, което очевидно, е плод на усилията на държавата, която със своите органи е успяла да си свърши работата”, заяви Владислав Горанов.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че това е резултат не само от по-добрата събираемост на данъците, но и на борбата с ДДС измамите, както и борбата с контрабандата. Освен за повечето приходи в бюджета Владислав Горанов получи и положителна оценка и за работата с други министерства.

„Съжалявам, че в предишния мандат не можах да намеря между Дянков и Цветанов този синхрон, който сега намерихме между вътрешно и финансово министерство. Разбира се, не мога да не отчета личната заслуга и на главния прокурор, знаете всяка сряда се събираме. Всички прокурори в страната съдействат максимум тези звена за борба с контрабанда и корупция да работят активно”, коментира премиерът Борисов събраните в бюджета повече средства.

Той бе категоричен, че приоритет са Северозападът, смесените региони, и магистрала „Хемус”. Освен това той обясни, че със събраните в повече пари ще бъдат подпомогнати кметовете на общините. „Тези пари, освен да намалим дефицита – помните от 3,8 сега е под 2% всичко, което излезе над чертата, ще отиде за кметовете и тези региони”, заяви Борисов.

Премиерът Бойко Борисов не остави без коментар и един от основните проблеми на смесените региони и на страната като цяло – безработицата.

„Проблемът ни е 7,3% безработица, голяма част от тях е в ромското население”, заяви Борисов и даде пример с Велико Търново, където безработицата е в размер на 2,3%.

„Голяма част от ромското население иска да работи на смени. Проблем е липсата на работници. Вече в България проблем е, че безработните, които са – не искат да работят, а в същото време инвеститорите имат огромна нужда от работници”, заяви премиерът Борисов.

Той даде пример новооткрит завод в Димитровград, за който са нужни 3500 работници. „3 500 работници им трябват и ще ги събираме от Хасково, Пловдив – Пловдив вече няма работна ръка”, каза още премиерът Бойко Борисов.

Той се обърна към кметовете, присъствали на срещата с думите: „Да благодарим на всички тези кметове, знаят – кметовете ги делим един месец преди изборите само – през другото време са само наши”.