Нинова оптимист: Левицата ще има общ кандидат за президент

Има три варианта за много силни кандидатури, но те ще бъдат обявени през август, разкри Илияна Йотова

Ще има общ кандидат за президент на левицата, каза от поляните на Бузлуджа лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя е убедена, че на 14 август ще обявят имената на кандидатпрезидентска двойка, която ще бъде подкрепена от БСП, АБВ и от Движение 21 и още няколко леви партии.

Разговорите с Татяна Дончева ще са на 9 август, каза Нинова. Те ще бъдат водени евродепутатът Илиана Йотова.

На съпартийците си на Бузлуджа тя пожела да бъдат здрави, да имат дух и да не се предават, защото трябва да са победители. 

Днес БСП празнува 125-ия рожден ден на партията. В момента към Бузлуджа са се устремили хиляди членове и симпатизанти на БСП. Има и задръстване от автобуси към върха.

„БСП има три варианта с много силни кандидатури. И фигурите за президент и вицепрезидент ще бъдат предложени от Българската социалистическа партия”, обяви по време на събора на БСП евродепутатът Илияна Йотова. И обеща, че ще има изненади.

По думите й са очевидни проблемите вътре в партия ГЕРБ. „Очевидни са проблемите в тази много трудна и ако питате мен, за нищо не ставаща коалиция, която управлява страната в момента. Така че вероятно трябвя да се калкулират много неща”, добави Илияна Йотова.

„Първата размяна на мнения между БСП и АБВ ще бъде през следващия вторник. То ще бъде само в рамките на нашето изпълнително бюро. Поради отсъствието на Георги Първанов и Татяна Дончева няма да можем да се срещнем другата седмица с тях, за да проведем втори кръг от преговори. На 14 август, на заседание на Националния съвет БСП ще представи своята кандидат-президентска двойка. Имаме голям напредък в преговорите с АБВ. Възможно е да има обща надпартийна кандидатура и то с подкрепата на АБВ”, коментира още евродепутатът Илияна Йотова.