Ксавие дьо Кабан: Вече разбрах, защо "мафията си има държава"

Недоверието в институциите е най-сериозният проблем на българите, отбеляза френският посланик

Разбрах защо се казва, че „в България мафията има държава“ и това е най-големият проблем за българите, защото нямат доверие към правителство, парламент и съдебна система. Това коментира в едно от последните интервюта преди края на мандата си френският посланик Ксавие дьо Кабан заяви пред БНТ.

По думите му той е дошъл в България малко след протестите срещу назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и това „беше голям скандал и за нас“.

Според него българският народ тогава е имал надежда, защото хората са излезли срещу властта, която е прекалила и са успели да окажат натиск върху управляващите.

Кабан смята, че е много лошо българите да мислят, че като говорят нищо няма да се случи, или ако 50 хил. души излязат на улицата нищо няма да променят, а трябва един човек от чужбина да го каже, както е направил той.

"Факт е, че има мафиотски поведения, измами, и хора като тази съдийка ( бел. ред. казусът „Белведере“ и съдия Румяна Ченалова, заради който случай Кабан каза, че в съдебната ни система има „гнили ябълки“)", каза още посланикът. Според него тези обстоятелства са проблем за българите.

Той обясни, че е говорил по време на мандата си остро по определени теми, защото „българският народ, живеещ в демокрация, има право да знае какво мислят партньорите на България“, както и че в съдебната система има проблеми, които не са решени след присъединяването на страната ни към ЕС.

За терористичните атаки във Франция от последните месеци, Кабан заяви, че службите в страната се опитват да направят всичко възможно за тяхното предотвратяване.

„Във Франция се случват терористични атаки, които са престъпления с политическа цел - да ни е страх от всичко и всички наши сънародници, които са мюсюлмани“, каза още френският посланик.