​ДОСТ: Претенциите на прокуратурата са незначителни в сравнение с броя на учредителите

Откритите пропуски не трябва да окажат влияние за регистрацията на партията

Пресцентърът на новоучредената партия ДОСТ разпространи информация, с която отговаря на претенциите на прокуратурата, заявени вчера по време на съдебното дело във ВКС за регистрация на партията.

Странното е, че по време на първото заседание в Софийски градски съд представителите на държавното обвинение не откриха никакви пропуски в документите по учредяването на партия ДОСТ. Вчера, обаче, те предявиха претенции, че има сгрешени декларации на учредители, липса на данни и нотариални заверки на декларации след датата на учредяването. 

Ето и пълният текст на отговора на ДОСТ:

„При прецизна проверка на приложените към заявлението ни доказателствени материали се оказва, че Прокуратурата има претенции за общо сгрешени 19 броя декларации на учредителите на ПП ДОСТ, участвали в Инициативния комитет на дата 27.02.2016 г. и в Учредителната конференция, провела се в НДК на дата 10.04.2016 г., разпределени, както следва :

- 13 броя декларации с коригирани ЕГН ( от самите учредители, попълнили декларациите!!!) ;

- 4 броя декларации, за които Прокуратурата се съмнява, че са със сходен почерк и подпис ;

- 1 брой декларация без ЕГН;

- 1 брой декларация на лице под 18 години.

На Учредителната конференция на ПП ДОСТ присъстваха общо 1084 учредители. Ако, без да коментираме основателността на претенциите на Прокуратурата, тези 19 учредители с оспорени декларации бъдат извадени, каквото съгласие декларирахме в хода на откритото заседание на ВКС, получаваме 1084 - 19 = 1065 безспорни учредители с коректно попълнени декларации при изискуем минимум по Закона за политическите партии 500 учредители. Т.е. Учредителната конференция на ПП ДОСТ е проведена от 1065 учредители при законово изискване от 500, което означава, че участниците, дори без оспорените от Прокуратурата, са с 565 повече, което е над два пъти и това по никакъв начин не поставя под съмнение законосъобразността на проведената Учредителна конференция.

Относно останалите претенции на Прокуратурата, които засягат декларациите на още 198 учредители, чиято нотариална заверка е след датата на проведената Конференция, обяснението е много просто – това са учредители, които попълниха декларации в деня на Конференцията - 10.04.2016 г., преди нейното започване. И понеже 10 април беше неделен, неработен ден, тяхната нотариална заверка бе направена впоследствие. Няма никакво съмнение, че тези хора са присъствали на Конференцията, което личи от техните подписи в присъствения списък. Въпреки това, дори и тези 198 декларации да бъдат оспорени отново, в крайна сметка броят на учредителите би бил 867. Т.е. с 367 над изискуемите по Закон 500.

Абсолютно несъстоятелна е претенцията, че във формулярите на декларациите липсва дата и реквизит българско гражданство, защото наличието на българско ЕГН е най-точният признак , че лицата са български граждани, които освен това де факто и де юре са декларирали, че са български граждани, съгласно т.2 от Декларацията. Текстът гласи, че съответният декларатор и учредител отговаря „на законовите изисквания за членство в политическа партия“. Това включва и статута на гражданин. Освен това припомняме, че с изменение на чл.11(Изм. – ДВ, бр. 6 от 2009 г.) в Закона за политическите партии изразът “български гражданин“ се заменя с „гражданин“, без тук да е необходимо да коментираме мотивите на Законодателя.

Несъстоятелно е и съображението за липсваща дата до подписа в декларациите, защото има отразена дата в регистрационния номер на всяка една от декларациите, а най-сигурното доказателство, че декларациите на достатъчен брой учредители са попълнени и подписани преди началото на Конференцията, е заверката от специализиран орган – българския нотариус.

Сметнахме за необходимо да актуализираме тези факти заради коректната информираност на всички, които се интересуват от казуса с регистрацията на ПП ДОСТ. Надяваме се, че описаните по-горе спорни претенции, дори да се окажат основателни, са нищожни по количество и по никакъв начин не дискредитират законосъобразността на приложените доказателствени материали към заявлението за регистрация на ПП ДОСТ.“