Петя Първанова: Нямаме данни атентаторът от Ансбах да е бил радикализиран

В България сириецът камикадзе е получил хуманитарен статут, а не статут на бежанец, с право да напуска страната

Не мога да кажа как и от къде е влязъл този човек. Той подава молба за международна закрила – статут на бежанец или хуманитарна закрила. Получил е хуманитарна закрила, защото не е имало заплаха за неговата личност. Така коментира казуса със сириеца камикадзе, което рани 12 души в Ансбах, Германия, Петя Първанова, председател на Държавната агенцията за бежанците.

Същия се оказа, че е трябвало да бъде върнат от германските емигрантски служби в България. Вчера стана ясно, че атентаторът от Ансбах не бил депортиран у нас поради "психическата му нестабилност", заяви министърът на вътрешните работи на Германия Де Мезиер.

По думите на Първанов този човек е подал подал молба за закрила през есента на 2013 г. От тогава има досие, според което е бил регистриран в центъра за бежанци в "Овча купел" - София и е имал право свободно да се движи в столицата три месеца – от септември до декември. След това е напуснал страната, което е напълно законно.

Според досието на сириеца, в него няма нищо тревожно, което да говори, че става дума за неуравновесен човек, с радикални убеждения.

ДАНС е институцията, която трябва да установи дали е имал белези на радикализация у този човек. След като няма становище за отказ да му бъде даден статут, очевидно е нямало такива, посочи Първанова.