Алекс Алексиев​: Турция трябва да бъде изгонена от НАТО

Ако Ердоган реши да използва тези милиони бежанци за своите политически цели никой не може да му попречи, прогнозира той

"Гражданската война е много по-възможна, ако Ердоган остане на власт. Тя вече е започнала, още миналата година турските военни унищожаваха цели кюрдски градове. Ердоган започна война със сбоствения си народ и това е война, която той не може да спечели", заяви пред бТВ Алекс Алексиев от специалист по радикален ислям и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

"Арестите и репресиите деморализираха армията. Една трета от генералите са арестувани. Това е едно нападение срещу турската държавност, не само срещу военните. С кого ще бъдат заместени 40 хиляди учители, освен със студенти от религиозните общества. Те са над 1 милион в момента. Това е реислямизация в Турция, няма да има много лесно връщане назад", коментира той.

По думите му, Турция трябва да бъде изгонена от НАТО.

"НАТО е съюз на държави, които зачитат човешките права и върховенството на закона, в момента Турция не зачита нито една от тези ценности. Това е нещо, което не трябва да се толерира. Турция е една ислямистка, фашистка диктатура. Ако Запада толерира това, то де факто подпомага Ердоган, което е скандално", каза Алексиев.

Според него, никой не може да отстрани Ердоган, заради това, че той е концентрирал страшно много сила в себе си.

"Европа, чрез госпожа Меркел направи невероятно глупави грешки, като разчиташе Ердоган да реши мигрантския проблем. Не мога да си представя, че отговорен европейски политик ще направи това, което направи тя миналото лято, когато каза, че няма горна граница на бежанците. Не може да се диктува на Източна Европа колко бежанци ще получи, защото фрау Меркел искала така. Коя е фрау Меркел -канцлер на една държава".

По думите му, в момента се създава силно брожение между Западна и Източна Европа по този въпрос.

"Ако Ердоган реши да използва тези милиони бежанци за своите политически цели никой не може да му попречи", прогнозира той.