Х. Александров: Борисов умее да отговаря на нови предизвикателства, би бил добър президент

По думите му някаква драматична промяна в лидерството трябва да отговори на драматичните промени във външния свят.

"Има много силно усещане, че нещо не е наред със света и че той трябва да бъде регулиран. Въпросът е дали това ще стане с човешка намеса или някакви други сили ще се намесят", коментира пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров. 

По думите му някаква драматична промяна в лидерството трябва да отговори на драматичните промени във външния свят. 

"Ако решим да сме верни на нашите демократични ценности, по необходимост ще изглежда слабо лидерството. Няма как да е едновременно цивилизовано и силно", подчерта Александров и даде пример с Турция и Русия. 

"Старият континент продължава да не излъчва сила. Една такава Европа ще бъде заложник на Близък Изток, на далечен Изток, въобще на всички, и ще продължаваме да живеем в страх", заяви политологът Първан Симеонов. 

"Бойко Борисов очевидно няма план за президентските избори и очевидно не изключва и себе си като евентуален кандидат за президент", коментира той и добави, че не е изключено популистки кандидат като Слави Трифонов "да обърка сметките" на партиите.

"Това може да се случи, ако ГЕРБ излъчат един безличен кандидат".

Харалан Александров също не изключи възможността премиерът да се впусне в президентската надпревара. По думите му Борисов би бил добър президент, тъй като е доказал, че съумява да отговори на предизвикателствата.