Касим Дал​: Партията ни не е създадена от Турция, с Местан не мога да седна на една маса

Политикът смята, че има преориентация в политиката на Турция след Брекзита и изявленията, че Анкара няма европейска перспектива.

"По време на преврата в Турция бях след хората, които отиваха към аерогарата, за да бъда свидетел на това, което ще се случи. Бях свидетел на това, което стана след призива на Ердоган-просто улиците на Истанбул се изпълниха с хора. Беше и страшно и велико да видиш как хората спряха танковете и войската", разказа бившият заместник-председател на ДПС и създател на НПСВД Касим Дал пред бТВ.

Той опроверга твърденията на "Джумхуриет", че партията му е създадена от Турция и каза, че авторът на статията е човекът, който води кампанията на ДПС в Анкара.

Дал припомни, че Ердоган е избран пряко президент, има институции, срещу които е извършен опит за преврат.

"Сега, когато започва съдебният процес, кого да подкрепям-реално избраното правителство, или тези, които проляха кръв на собствения си народ с танкове и самолети", каза още той.

"Против смъртното наказание съм. Аз съм бил по затворите знам какво е, освен това моята вяра забранява да се отнема човешки живот", заяви Дал.

Той смята, че има преориентация в политиката на Турция след Брекзита и изявленията, че Анкара няма европейска перспектива.

Дал съобщи, че е завел дело срещу служителите в МВР, които са допуснали неговото подслушване.

Според него, трябва да бъде разрешена регистрацията на ДОСТ.

"Не мога да седна с Местан на една маса, той е агент на ДС, това е забранено в нашия устав, имаме и принципни различия", категоричен беше Дал.

Той съобщи, че хора, които са разследвали движението на Фетуллах Гюлен "Хизмет" са били заплашвани, дори някои са убити, като пример, колко влиятелно е движението.