Мария Габриел: ЕС трябва да остане гарант за спазването на правата на човека в Турция

Факт е, че Турция е партньор на ЕС и в борбата срещу тероризма, и за случващото се в Сирия, затова е много важно диалогът да бъде запазен, но това не може да стане на базата на компромис с основните ценности на Съюза

"ЕС трябва да остане гарант за спазването на правата на човека и правовата държава в отношенията си с държави като Турция", заяви пред БНР евродепутатът Мария Габриел:

"Според мен в тези отношения трябва да бъдем изключително предпазливи. Знаем, че обстановката е сложна и че има изключително много фактори, които се намесват. В тази връзка европейските институции следят отблизо какво се случва, но междувременно всяка една дума трябва да бъде внимателно премерена, защото диалогът е този, който може да ни позволи да продължим стратегическото си партньорство с Турция. Факт е, че Турция е партньор на ЕС и в борбата срещу тероризма, и за случващото се в Сирия, затова е много важно диалогът да бъде запазен, но това не може да стане на базата на компромис с основните ценности на Съюза, каквито са спазването на върховенството на закона, правовата държава и правата на човека. Ако няма диалог, няма как да чуем обясненията на турските институции и власти за това какво се случва, затова е много важно в този момент да запазим този диалог".

Мария Габриел заяви още, че държавите-членки носят голяма отговорност във връзка със споразумението за възпиране на бежанския поток към Европа:

"Не може да продължаваме с безбройни срещи на върха, без да има реални и конкретни мерки, затова държавите-членки са тези, които носят много голяма отговорност и в този контекст България с премиера Борисов стои много стабилно. От страните-членки зависи да се ускори работата по изграждането на обща европейска гранична и брегова служба, която трябваше да заработи през есента", допълни още Мария Габриел: