Лиляна Павлова: Въвеждаме губернии за контрол на областите

София ще стане самостоятелен регион и район за планиране

"Няма да закриваме общини. Реформата касае области и райони на планиране. Има европейска директива още от 2003 година, която регулира отпускането на европейски средства. Категорично ще повторя, че няма да има закриване на общини. Това заяви пред БТВ министър Лиляна Павлова, която коментира появилите се информации за намаляване на броя на общините и областите. 

"София ще стане самостоятелен регион и район за планиране. Останалите ще трябва да видим как ще се реформират. Всичко е свързано с парите. Положението в Севрозападна България е най-тежко. Там демографската криза е най-голяма и правилата за отпускане на евросредства не важат. Това все пак не е решение, което ще взимаме днес, утре или догодина. Реформата трябва да се случи до 2021 година. В нашата стратегия за децентрализация има няколко варианти за действие. Тя обясни, че се предвижда създаването на няколко губерни, всяка от която да контролира по няколко  няколко областни управители.

Тепърва ще се обсъжда кой вариант ще е най-подходящ, обясни регионалният министър. Много се радвам, че мина Закона за кадастъра. Това го чакахме 15 години. Някои африкански държави имат по-добър кадастър от нас. Ползите за гражданите и бизнеса ще са огромни. Всички вече ще имаме своето имотно ЕГН. Това ще доведе до намаляване на имотните измами", категорична беше Павлова.