Летища и транспортни обекти със засилени мерки за сигурност

Във вътрешната комисия бяха изслушани мерките по плана за противодействие на тероризма

Засилени са мерките за сигурност по летищата и транспортните обекти, тъй като сме преценили, че там е съсредоточен основният риск от терористична заплаха. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след съвместното заседание на вътрешната комисия и тази за контрол на спецслужбите, предаде агенция "Фокус".

На заседанието бяха изслушани представители на сектора за сигурност във връзка с терористичния атентат на летище "Ататюрк" в Истанбул и мерките по плана за противодействие на тероризма. Бъчварова обясни, че народните представители били информирани за плана от мерки, по който работят службите за сигурност и МВР.

"Той е разработен в края на миналата и началото на тази година и е приет с решение на Министерски съвет. Към момента всички действия, които се изпълняват са по този план", заяви тя. Според нея е планът е постижение, защото справянето с тази ситуация не е просто предприемане на мерки, а създаване на система, при която всички институции и нива да работят и знаят какви са отговорностите им.

Министърът посочи още, че на заседанието не са набелязвали конкретни мерки. Бъчварова заяви, че няма непосредствена заплаха, нито има конкретни сигнали.

"Ние действаме по логиката, че в относителна географска близост има усложняване на ситуацията на сигурността и за това активизираме част от мерките", каза тя.

Предвид случващото се в близката до България Турция съществува висок риск, но няма конкретна заплаха за България, заяви пък председателят на Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) Димитър Георгиев.

"Нямаме данни, които да са потвърдили наличието на клетки в България", коментира Георгиев във връзка с публикуваната карта от "Ислямска държава" за спящи клетки на терористичната организация в Европа.

"Предприети са действията, които са по плана за сигурността. Всяка институция работи. Имаме контратерористичен план за действие, всяка институция знае какво да прави", увери още Димитър Георгиев.