ЕС има интерес Лондон да го напусне по най-неблагоприятния начин за англичаните

Кризата на имиграционната политика е била преливащата капка, която е мотивирала британците да гласуват за излизането на Острова

"Брекзит не е шамар по брюкселската бюрокрация, а удар върху реномето и статута на Европейския съюз като цяло. Напускането на Великобритания не може да няма негативни последици за съюза". Това заяви пред БНР политологът Огнян Минчев. "Великобритания ще се постарае да излезе по максимално благоприятен начин от съюза, за да ползва привилегиите и бонусите на свободния пазар и да се освободи от тежестите, а ЕС е заинтересован от обратното – Лондон да напусне по максимално неблагоприятния начин, за да не дава пример на други страни", смята Минчев. Според него, частите на Обединеното кралство, които желаят да останат в ЕС, трябва да получат максимално изгодни условия за това, за да се запуши пробойната:

Този тип напускане не бива да се окуражава като прецедент, който може да доведе до края на европейската интеграция. ЕС, въпреки кусурите си, е нашият дом и никой не си е запалил къщата, само защото има кусури.

От Наполеоновите войни насам Великобритания не допуска някакъв тип хегемонизация на европейския континент, затова макар и демократичен и отворен, проектът „ЕС“ никога не е бил присърце на Лондон, поясни още Минчев, но подчерта, че от друга страна Великобритания се плаши и от криза на този проект, за да не завлече кризата и самата нея. Според него кризата на имиграционната политика на евросъюза е била преливащата капка, която е мотивирала британците да гласуват „за“ излизането на Острова.

След Брекзит евроскептицизмът може да получи допълнителна мотивация, а европейските елити трябва да са достатъчно гъвкави, за да помислят за по-широка представителност на политиките и нееднозначна, премерена, но динамична реформа на европейските институции, заяви Огнян Минчев пред „Хоризонт“.