Местан: Анкара е България, Истанбул е България, Бурса е България

Обемист тълковен речник носеха хората на партийния лидер на делото за регистрация на ДОСТ

"Бурса е България, Анкара е България, Истанбул е България , защото там живеят десетки хиляди български граждани, които говорят български, които са съхранили любовта към Родината. Става въпрос за вътрешно усещане".

Това каза Лютфи Местан на излизане от зала 12 на Съдебната палата, където преди минути Трети състав на Софийски градски съд даде ход на делото за регистрация на партия ДОСТ.

Думите му бяха отговор на журналистически въпрос как ще коментира приветствието на зам.-председателят на Партията на националистическото движение Семир Ялчън, казани в НДК при учредяването на ДОСТ:“ "Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина".

С огромен куфар с документи, Лютви Местан пристигна в Съдебната палата, където след двумесечна съдебна сага в 10 ч. тази сутрин тръгна делото за регистрацията на партия ДОСТ.

В началото на юни съдийката по делото го върна заради административни пропуски, а Местан поиска отвод на съда и го заподозря в изпълнение на политически поръчки. Днес заяви, че уважава решението на съда да не си прави отвод.

Обемист тълковен речник си носеха Местан и съпартийци, за да тълкуват пред Темида някои термини.

"Андрейчин е достатъчно голям авторитет", обясни лидерът на ДОСТ, за чиято регистрация СГС ще се произнесе до две седмици. Наблюдаващият прокурор обаче бе категоричен, че документите на новата формация отговарят на закона и Конституцията и призова за регистрацията й.