​Лидерите на опозицията потънали в кредити, заеми и неясни операции

Декларацията на Николай Бареков, пред Сметната палата е като кубчето на Рубик

След като Сметната палата направи публични декларациите на политици и висши длъжностни лица, се появиха скандални факти около елита в страната. Оказа, че премиерът печели най-малко от всичките си министри в кабинета, а депутатът Делян Пеевски би рекорда по печалби с над 1,1 млн. лева от земеделие. Цифрата на „КОЙ” обаче не е най-впечатляващата в данъчните декларации в този сезон на истината за парите на политиците. Евродепутатът Николай Бареков, известен като вдъхновител на ГМО проекта „Цензурата“ бие по „постижение” дори и милиона на Пеевски. В декларацията му буквално човек може да се обърка какво е правил с 2,5 млн. лв. – давал ли е, ще ги взема ли и от къде и как са придобити. В графата „вземания” бившият журналист е декларирал четири заема за 958 650 лв.в договор с половинката си Мария Календерска, бившата си съпруга Евгения Радева, Мартин Иванов и М Онлайн ЕООД. В официалнта информация има още „разпореждане с вземане” с договор с фирмите „Ковър Груп” ЕООД, „Инвестиция БГ” ЕАД и „Imperia Gmbh”. Финансисти и юристи коментираха пред Faktor.bg, че най-вероятно става въпрос за давани от Бареков заеми на въпросните лица, а фирмите, които са посочени, са или спедиторски, т.е. да събират пари от други дружества, или има да взима задължения от тях по правен път. Възможно е стотиците хиляди също така да произтичат и от консултански услуги с договор, даден заем от титуляра на друго лице – който заем трябва да му се върне и други подобни случаи. Т.е., логично е титуляр на вземането да е лицето, подало декларацията. Така вписаните обстоятелства за „разпореждане със вземането” от някакви фирми са много неясни. Разпореждане със вземането на титуляра от трето лице или фирма може да има само, ако титулярът по декларация си получи вземането и после с това вземане трябва да даде /плати / на някаква фирма на някакво друго правно основание като довършване на строеж по негово задължение. Така обаче втората част трябва да мине в графа”задължения”.

Задълженията на бившия водещ пък са в размер на 64 000 лв. 

към 2 физически лица, банка и „Инвестиция БГ” – фирма за управление и поддръжка на недвижими имоти. Евродепутатът си е купил и чистак нов „Ланд Роувър”.

Друг опозиционер също е потънал в заеми. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не само, че не е могъл да спести пари, а дори е задлъжнял през миналата година. Дължи 3505 лв. по кредитна карта и по дело 7561 лв. За сметка на това дясната му ръка Десислав Чуколов е скътал 22 975 лв. в банков влог от депутатски заплати. Не можем да тълкуваме чужда декларация и каква е била волята на декларатора,когато я е попълвал. Подписът му е удостоверил верността на данните и отговорността му и само Сметната палата е компетентният орган, който може да сигнализира НАП, ако има съмнения в неточности по подадената декларация.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев и съпругата му също, въпреки високите си доходи, които са посочили, също са

теглили заем – от 273 500 лв.,

които са взети от Моника Станишева. Бившият премиер е декларирал 32 301 лв. налични парични средства от заплата, които е сложил в банкови влогове. В графата за взимания е отбелязано, че семейството има да получава 22356 лв. от предоставен паричен заем. Банкови влогове на Моника Станишева са на стойност 6000 лева от спестявания и лихви от декларирани влогове. Освен всичко това, към графата „други доходи”, Станишев е посочил „Непогасени към 31.12.2015 г. остатъци от предоставени парични заеми - Компас Комюникейшънс, дивиденти от Актив Груп ЕООД, лихви и доходи по управление и контрол, както и рента от земеделска земя на стойност 591 172 лв.

Омбудсманът Мая Манолова, която до средата на миналата година беше депутат, също е потънала в дългове. Половинката на народния представител и бивш военен министър е декларирала 80 000 лв. кредити към банки. Годишна данъчна основа за доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество е 27 675 лв.

Лидерът на опозицията Корнелия Нинова за сметка на това е наследила 2 апартамента и къща с двор в град Мизия, както и ниви, стар Форд Сиера, и Вартбург. За миналата година тя е спестила едва 4500 лв. Предшественикът й в БСП Михаил Миков пък се оказа щедър на акционерно участие. Бившият шеф на социалистите има акции в 11 дружества на стойност 15454 лв. Освен това е декларирал, че не е харчил свои пари – 1214 лв., за среща на лидерите на ПЕС в Мадрид. С уведомление, че няма промяна в състоянието му, се е отчел новият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ.

Десният опозиционер Радан Кънев е успял да спести 8500 лв. от заплатите си в парламента. Като годишна данъчна основа за доходи от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност обаче е посочил 45 694 свои, и 16 540 лв. на съпругата му. Годишна данъчна основа за доходи от друга стопанска дейност 22 395 лв.

Независимият депутат Велизар Енчев е посочил в декларацията си къща в село Млечево и 4 апартамента, купени от 1984 до 2006 г., закупени от заплати и заеми, съсобственост с Недялка Неделчева, както и мерцедес от 2001 г. за 18 000 лв. Енчев очевидно не е от най-доверчивите по отношение на банките, тъй като е описал влогове на стойност 37160 лв., разделени в 3 трезора.