И. Калфин: Да използваме Брекзит като аргумент за влизане в Шенген

България трябва да поиска защита на гражданите си и да отстоява интересите им

"Поне две години ще продължи процесът по предоговаряне на условията за напускане на ЕС от страна на Великобритания", обясни бившият социален министър Ивайло Калфин.

"Възможна опция е това, което Швейцария и Норвегия имат, да участват в Европейското икономическо пространство, което означава, че пазарът на труда ще остане отворен или максимално отворен. Така че - това ще се решава след време, не е сигурно, че българите оттам ще трябва да напуснат. Това, което може да се очаква и за което настояваха във Великобритания, е да се намалят социалните помощи. Така че тези, които разчитат по-скоро на социални помощи като живеят във Великобритания, може би там ще се усетят някои промени", коментира той бъдещето на сънародниците ни във Великобритания.

Според Калфин сред българите във Великобритания витае известна тревога, но каквото и да се случи на острова, България трябва да поиска защита на гражданите си и да отстоява интересите им:

"Великобритания не може да си позволи да излезе и от европейските пазари и от европейската икономика. В целия този процес ние трябва да търсим запазване на най-добрите възможности за българските граждани и за българските фирми. Това ще бъде процес, който ще бъде в рамките на ЕС. Няма да има договорка за някоя страна поотделно, така че ние трябва да участваме във формирането на обща европейска позиция и добре да знаем какви са нашите интереси".

Според него, България трябва да използва случващото се във Великобритания като аргумент за присъединяването ни към Шенгенската зона.