Джеймс Пардю: Българите да не падат в капана на провокациите от Скопие

Македонските партии са много добри, когато трябва да кажат на какво се противопоставят, но не и когато от тях се очаква да предложат начини за решаване на проблемите

"Македония пак е в политическа криза. Но засега тя ми изглежда доста по-малко опасна от заплахата от гражданска война през 2001 г. Надявам се, че проблемите ще се решат скоро, защото ако това продължава твърде дълго, би застрашило жизнеспособността на страната и стабилността на региона. Не съм изненадан, че хората изразяват недоволство от състоянието на демокрацията в Македония, върховенството на закона и действията на правителството. Лидерите им не успяват да задоволят очакванията в много аспекти", заяви пред БНР бившият посланик в Македония и България Джеймс Пардю.

"Просто не виждам ясен път напред без сериозен международен ангажимент. Защото македонските партии са много добри, когато трябва да кажат на какво се противопоставят, но не и когато от тях се очаква да предложат начини за решаване на проблемите.

Дипломацията може да помогне, но все пак македонските лидери сътвориха тази криза и в края на краищата тяхна е отговорността за изход от нея", ", смята американският дипломат. 

Пардю коментира и твърденията на Георге Иванов, че "чуждестранни врагове се опитват да подпалят гражданска война в страната му":

"Знам, че Русия говори за чужда намеса, но е абсолютно невярно, че САЩ и Западна Европа дестабилизират Македония, но това са напълно погрешни са обвиненията, че Западът иска да дестабилизира Македония. За Западния свят е важно регионът да е стабилен. Доказателство за това беше постигането на Охридското споразумение, с което бе предотвратена война в Македония. От 1991 г. Съединените щати и Европа се ангажираха с дипломация и военна сила да помагат за стабилността и сигурността на Балканите и да интегрират млади държави като Македония в НАТО и Европейския съюз. Така че си мисля, че сега някои просто се опитват да хвърлят върху някого вината за проблеми, които са причинени от нечия неефективност на местно ниво", категоричен е Пардю.

Настояването на България Скопие да се ангажира с договор за добросъседски отношения преди да даде подкрепата си за македонското членство в ЕС и НАТО, дипломатът коментира така:

"Надявам се България да не прави нищо, което да подклажда крайния национализъм, който от години е характерна черта на Македония. В националния интерес на България са добрите отношения със стабилна и демократична Македония, интегрирана в НАТО и ЕС. Надявам се българите да не падат в капана на провокациите с историята, които някои македонски държавници правят по свои политически съображения. Оставете историците да водят този спор, това ще им отнеме поколения"