Меглена Кунева: Добър сценарий за ЕС няма

Според Меглена Кунева нашите сънародници, които вече са във Великобритания, няма да изгубят правата си.

"Добър сценарий за Европейския съюз след излизането на Великобритания не мога да кажа, че има", призна министърът на образованието и вицепремиер Меглена Кунева пред бТВ. 

Тя поясни, че до последно се е надявала, че превес ще имат тези, гласували за оставане в ЕС. 

"Разликата в резултатите не е толкова голяма, за да може тези, които искат да напуснат и наложиха това решение, да се чувстват спокойни", смята Кунева. 

По думите и, никой от европейските политици не желае да чака 3 месеца, както предложи британският премиер в оставка Дейвид Камерън, за да се сформира ново правителство, което да започне процедурата по излизане от Европейския съюз.и добави, че останалите страни членки на ЕС трябва да дадат много важни послания към европейските граждани. 

Според Меглена Кунева нашите сънародници, които вече са във Великобритания, няма да изгубят правата си. 

"Оттук нататък какво ще се случи е въпрос на преговори", допълни тя. 

Според нея по-голям би бил проблемът за англичаните, които живеят навсякъде в чужбина. 

"Недоразумение с учителските заплати няма", каза Меглена Кунева по повод обещанието заплатите на учителите да се увеличат с 10% от 1 януари. 

"Това са разговори, които на експертно ниво много ясно се комуникират с министерство на финансите. Колективният договор се дели на 2 части. Едната е когато има силна бюджетна уковорка, а другата част е това, което казах: ще работим за увеличение", поясни Кунева. 

"Нека бъда ясна, когато казах "ще работим", означава точно това", повтори отново тя. 

Кунева отказа да коментира искането на БСП да подаде оставка.