Драгомир Стойнев: БСП настоява да се строи АЕЦ „Белене”

Отпадането на мораториума пак е цел на червените

БСП пак иска да се строи АЕЦ „Белене” .Заяви го бившият енергиен министър Драгомир Стойнев в интервю за предаването „Червена линия” на Радио „Фокус".

„До момента са направени приблизително 2 милиарда лева инвестиции, тъй като това обхваща и площадката АЕЦ „Белене“, която за съжаление е позната като „българския гьол“. Но само човек, който е некомпетентен, може така да се изрази, защото това е доста сериозна подготовка. Оттук нататък, за да се продължи евентуално изграждането на АЕЦ „Белене“, правителството е с вързани ръце, трябва да бъде взето решение от българския парламент, че именно отпада този мораториум. Надявам се, че ГЕРБ няма да оставят този въпрос така. При едно наше искане за отмяна на мораториума всички политически сили трябва да седнем, за да обсъдим другите варианти и да се вземе национално отговорно решение , каза той.

Той, разбира се, дума не обели за огромната вина на неговата партия за потрошените милиарди, напротив. Виновни са всички останали. Думите му, казани по повод  делото, при което НЕК беше осъдена да плати още милиард лева, са смайващи: Аз, като национално отговорен политик, не мога да заявя, че едно решение може да бъде в наша полза, когато държавата е осъдена да плаща една толкова голяма сума, която надвишава 1 милиард. Разбира се, това за ГЕРБ е нормално –техните грешки винаги ги плащат българските граждани. Виждате, че до момента тяхното управление се изчислява на приблизително 18 милиарда лева. Така че за тях един допълнителен дълг от 1 милиард лева не е проблем, защото българският народ ще трябва да го плати. Но аз и се съмнявам, че те ще оспорят това решение, защото виждам, че има такава голяма радост в управляващите, че ние сме осъдени и просто не виждам как ще го оспорят. Но първата част от въпроса ви позволете да коментирам, защото сега от вас научавам тази новина, че ще има разследване на прокуратурата, защото аз също, когато встъпих в длъжност като министър, бях изненадан, че при положение на приет мораториум и спрян проект продължават да се изразходват огромни суми именно за него. Така че ще очаквам с интерес как ще продължи това разследване, защото тези средства бяха спрени именно когато аз бях министър."