Д-р Михайлов: Борисов е в политиката и тя в него - добре си дружат

От това дали Нинова ще се сражава с Борисов автентично или за да консолидира партията си, ще стане ясно доколко сега е искрена, смята експертът

Борисов е заседнал в политиката, тя в него и двете страни си дружат. Той отново изигра медийно ситуацията, докато Плевнелиев се поколеба; поведението му е много поучително за това как не трябва да изглежда българският президент. Това, което направи Борисов, с неговите кратки, битовизирани реплики, но достъпни, беше правилното. Това заяви психиатърът д-р Николай Михайлов в ефира на БТВ по повод актуалната политическа обстановка.

„От друга страна Корнелия Нинова не е без качества, има интелигентност, ясен профил и биография на човек, поемал отговорност, затова заслужава уважение. Дали тя се сражава с Борисов автентично или за да консолидира партията си, ще стане ясно доколко сега е искрена, защото тя не може да не знае какво има наум след парламентарните избори. Играта на екстремна опозиционност я познавам изкъсо. Дали тя се сражава 100% с Борисов и е лява в истинския смисъл на думата, ще разберем“, заключи специалистът.

Той не подмина д коментира и драмата с Цветелина Стоянова. „Неизбежно е да се разговаря по този травматичен и много трагичен случай, това е шокираща история, но има логорея на медийното любопитство, тършуване на детайли, липса на такт“ смята Михайлов.

Ако широката публика чувства дълбоко тази трагедия, няма да бъде толкова словоохотлива, добави той. В социалните мрежи това не може да се удържи, но официално страдат т.нар. "оцелели" жертви - близки, момичетата от отбора, треньори. Аз съм против това да се втурваме с обвинения за някаква вина, каза докторът. Всичко е възможно да се каже постфактум, аз знам колко е деликатно неспециалист да бъде упрекван за това, че няма остро зрение върху колебанията и състоянията на едно дете. 

Това е нещо като съд без право на защита, като "черезвичайки", както се казваше на времето, като бърза реакция, изправяща до стената, стреляща в упор и заминаваща си. Ако сме цивилизовано общество и имаме култура на наблюдение, бихме могли да забележим детайли на криза и словесни сигнали на отчаяние. тогава бихме могли да бъдем отворени, така че човекът в криза да се почувства по-сигурен. Това става чрез съпричастност, деликатност, обясни д-р Михайлов. Това е наречено "общество на спектакъла", в него всичко цели медиен ефект, каза той.