Синът на последния съветник на Живков и Моника Станишева поемат dir.bg

Компанията на Станишева Актив груп от няколко месеца се занимава с нова маркетинг концепция за сайта

Съпругата на бившия лидер на БСП Сергей Станишев - Моника Станишева най-вероятно ще влезе в управлението на един от най-старите интернет портали dir.bg, научи "Дневник". Тя е била поканена за член на Съвета на директорите, за да развива стратегия за обновление - редизайн и цялостно позициониране, заяви пред "Дневник" мениджърът и основател Владимир Жеглов, известен още като традиционен социалист и бивш съветник на Жан Виденов.

Дружеството "Дир.бг" АД има и нов собственик - това е австрийската компания Еxibu GMBH, чиито собственик е виенският адвокат Христо Чакъров, син на някогашния съветник на Тодор Живков Костадин Чакъров.

"Моника е личност, която разбира и може да помогне да се насочим в нови насоки на организация. Средата е динамична и агресивна и са необходими малко повече стратегия и похвати", заяви Жеглов.

По неофициална информация преди време Станишева е била представена пред екипа. Потърсена за коментар, тя заяви пред "Дневник", че това е вярно и че нейната компания "Актив груп" от няколко месеца се занимава с нова маркетинг концепция за сайта

"Той е водещ портал и трябва да се засилят неща в областта на маркетинга", обясни Станишева. По думите й тя е била поканена в лично качество и би участвала като консултант. За нея това било професионално предизвикателство. Станишева заяви, че до момента, в който няма уточнени детайли за работата й по проекта, все още не може да обяви решението си.

Според информация в Търговския регистър в съвета на директорите на "Дир.бг" АД влизат Пламен Демирев и Веска Василева. В средата на март Жеглов е бил заличен от съвета. Той обаче обясни пред "Дневник", че остава председател на съвета на директорите, въпреки че това не е видно в регистъра.

В края на април "Дир.бг" АД прави искане за вписване на финансовия им отчет за 2015 г. от който става ясно, че приходите са се понижили с над 200 хил. лв. до 1.8 млн. лв., а загубата е 145 хил. лв. От списъка на акционерите в търговския регистър се вижда, че дружеството вече е собственост на австрийската компания "Еxibu GMBH"

Справка на "Дневник" в австрийския търговски регистър показа, че към 14 юни 2016 г. едноличен собственик на капитала на от 35 хил. евро е австрийския адвокат Христо Чакъров, който е и управител на австрийското дружество. Той е син на бившия съветник на Тодор Живков - Костадин Чакъров. Жеглов притежава една поименна акция.

Пред "Дневник" Чакъров не пожела да коментира дали ще има промени в управителните органи на дружеството и как ще се развива портала, позовавайки се на клаузи за конфиденциалност.

През 2014 г. Жеглов продаде мажоритарния дял от "Дир.бг" на българското дружество "Лого къмпани". Видно от вписване в Търговския регистър (документите са внесени от адвокат Светлодара Петрова, която е близка до бившия съветник на Сергей Станишев Росен Карадимов) това е станало през джиросване на акциите. От 2011 до 2013 г. собственици на "Лого къмпани" дружеството са Христо и Любомир Стоеви, които са баща и син.

До 2015 г. Любомир Стоев е съсобственик на Еxibu GMBH - новият собственик на "Дир.БГ". Любомир Стоев, заедно с Атанас Тилев, някогашен преводач на Тодор Живков, агент на ДС и кредитен милионер, управляват компанията "Дар Финанс", която е собственик на един от бившите вносители на BMW - "Дару Кар", който сега предлага сервиз.

Създателят на dir.bg Владимир Жеглов е бил икономически съветник на Жан Виденов, а бившият червен премиер започна работа в портала през 2004 г.