Коритаров: Пишех срещу майката на Станишев, която доказа, че македонският е самостоятелен език

Майка на лидера на ПЕС и българските социалисти проф.Дина Станишева през 1983 година е доказала, че македонският език е различен от българския и самостоятелен славянски език. Това разкри пред Мартин Карбовски журналистът Георги Коритаров, който реши открито да хвърли светлина върху миналото си като агент Алберт, работил за българските тайни служби по времето на Тодор Живков.

 Коритаров бе категоричен, че в голяма част от материалите, които е писал, се е противопоставял именно на тази сръбска теза, реализирана от Титова Югославия, че македонците са отделен етнос и имат свой самостоятелен език и нямат нищо общо с българите. 

С тези разкрития журналистът показа как фамилия Станишеви е работила против националните интереси на България и затова той не се чувства като доносник.

Ето, това съм работил и с това съм се занимавал. И ако днеска някой смята, че теорията на проф.Станишева за самостоятелния македонски език нека да я признаят официално и да потвърдят сръбските тези, които съвпадат с нейната теория.

С голяма доза спокойствие журналистът обясни, че е станал агент през 1979 година, тъй като му било интересно. И до ден-днешен той смята, че е помагал на хората.

Бях само на 19 години, когато Димитър Димитров, моят вербовчик, дойде при мен и ми каза, че мога да работя във външното политическо разузнаване. Тогава учех албански и китайски – каза ми, че с тези редки езици мога да съм полезен. Отбеляза също, че съм интелигентен и имам интересно бъдеще, разказа Коритаров. 

Избрал името Алберт от любов към “Теорията на относителността”, подчертавайки, че винаги е уважавал Алберт Айнщайн. 

Коритаров обясни, че от неговите доноси не е пострадал никой. За работата му нищо не са му плащали. А това, което е вършел, било в интерес на родината, разкри още журналистът.