Полицейско куче захапа дете на протеста във Варна

Полицейско куче захапа за крачола момиченце на година и половина на финала на обсадата на община Варна.

Бащата Радуш Радушев минавал сутринта с двете си деца ,докато протестиращите правиха жива верига. Полицаят изпусна кучето и докато се обърна, то захапа за крачола малката ми дъщеря, разказа бащата. Той веднага e звъннал на тел.112 и пристигнал униформен служител от охранителна полиция, който взел показания от бащата. адушев не участвал в сутрешния протест, а минавал край сградата към библотеката, която е наблизо и спрял да види какво става. Детето се уплаши много, няма рана на крачето, а малка синина, разказа още бащата. Той не е пускал жалба в полицията,но смятал да го направи, съобщи столичен ежедневник.

От МВР –Варна категорично заявиха ,че инцидент с дете и полицейско куче не е имало. Около 08:50 ч. сутринта пред библиотеката на Община Варна, в момент когато водачът водел служебното животно към специализиран автомобил, кучето, което е било на повод и държано от водача си, е излаяло и се е дръпнало рязко в посока дете, което било на стълбите. Веднага след това кучето е прибрано в специализиран автомобил. Инспектор от сектор “Специализирани полицейски сили” – ОДМВР – Варна е разговарял с родителите на детето, които са заявили, че детето няма наранявания, но се е уплашило.

Считаме, че така описаната случка в никакъв случай не може да се нарече инцидент и спекулации в тази връзка са недопустими ,се заявява още  в официалното съобщение на полицията.  От там предупреждават , че служебните кучета са надлежно обучени за охрана на обществения ред при масови мероприятия, но в условията на силен шум и струпване на граждани, те стават   напрегнати и реагират бързо на всякакво дразнение. Апелираме родители на малки деца да не ги допускат в близост до служебните животни и в никакъв случай да не ги насърчават да се доближават до тях,се заявява още.