Цветанов обсъди промените в Конституцията ни с германския секретар на правосъдното министерство

Двамата са говорили още за изпълнението на Стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, промените в Закона за съдебната власт и НПК, както и за антикорупционното законодателство

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с държавния секретар на германското федерално Министерство на правосъдието Кристиан Ланге. Срещата се проведе в правосъдното министерство в германската столица Берлин, където Цветанов е на еднодневно работно посещение.

По време на срещата Цветанов и Ланге обсъдиха редица теми, свързани с провеждането на съдебната реформа в България, промените в Конституцията, изпълнението на Стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, приета в началото на 2015 година, промените в Закона за съдебната власт и НПК, както и антикорупционното законодателство.

Председателят на Комисията по сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и държавният секретар на германското правосъдно министерство Кристиан Ланге обсъдиха предстоящото посещение в България на четирима европейски прокурори, един от който е от Германия. Цветанов подчерта, че с това посещение разчитаме да бъдат изготвени обективни преглед и оценка на реформите, които се правят в България, за да се избегнат всякакви вътрешнополитически оценки. Двамата се обединиха около извода, че независимите външни експерти ще дадат безпристрастна оценка, която да бъде използвана и от Европейската комисия.

Държавният секретар на германското федерално Министерство на правосъдието Кристиан Ланге даде висока оценка за провежданите реформи в България. Той подчерта, че оценката му се дължи и на личните му наблюдения и впечатления след среща му в България преди месец с правосъдния министър Екатерина Захариева. Ланге изрази увереност, че благодарение преди всичко на политическата воля на правителството на премиера Бойко Борисов, България ще може да постигне европейските стандарти за върховенство на закона. Тези стандарти са и гаранция за бъдещия икономически растеж на страната ви, защото ще гарантират на инвеститорите противодействие на корупция и престъпността, подчерта още Ланге.