Свалят Стамболов от власт заради любовни афери с жени на министри

Преди 122 години на 31 май приключва мандатът на Стефан Стамболов като министър-председател на България.

За премиер е избран Константин Стоилов. Това се случва през далечната вече 1894 г. Стамболов се разделя с властта след шумен любовен скандал.

На 11 март 1894 година Мария Милкова, съпруга на капитан Тодор Матров и балдъза на военния министър Михаил Савов, обвинява министър-председателя Стефан Стамболов в любовна връзка със самата нея и със съпругата на Савов. Михаил Савов реагира изключително остро и се опитва да организира дуел със Стамболов, в резултат на което е отстранен от правителството. Случаят предизвиква силно недоволство срещу Стамболов, особено в офицерските среди. И след развода на Савов скандалът продължава, включително с публикуване на частна кореспонденция във вестниците. Това става повод Стамболов на няколко пъти да подава оставката си, която в крайна сметка е приета от княз Фердинанд на 20 май. Според съвременни изследователи, като Георги Марков, в основата на скандала стои княз Фердинанд, който се опитва да си осигури подкрепата на армията за отстраняването на Стамболов.

Новото правителство на Константин Стоилов продължават да се опасява от влиянието на Стамболов и търсят начини за неговото компрометиране. На 24 август 1894 година той е арестуван за кратко, заради критики към княза в интервю за германски вестник. А след освобождаването му е замерван с камъни на улицата от привърженици на правителството.