Калфин: БСП да издигне Стефан Данаилов за президент, щом толкова ми е помогнал на предишния вот!

Новото ръководство на столетницата продължава да говори със същата реторика

"Ако Стефан Данаилов ми е спечелил гласовете за кандидат-президент, БСП да го предложи за нов президент през есента". Това заяви пред БТВ бившият социален министър и член на АБВ Ивайло Калфин по повод изказване на бившия му кандидат за вицепрезидент Стефан Данаилов, който заяви, че е спечелил подкрепа на изборите преди 4 години. 

"Моята работа в правителството беше комфортна. Имах добър диалог с премиера и колегите. В кабинета има екипност и искрено желание за постигане на резултати. Оценката на АБВ е, че има доста забавяне на реформите в дадени сектори". Когато човек излиза от управлението, трябва да има достатъчно аргументи. АБВ никога не е изнудвала управляващите или ГЕРБ. Имаше лоши неща. Последният пример беше Изборният кодекс, който беше приет набързо и в много лош вид. това го казах още тогава", каза още Калфин. Той коментира и темата за предстоящите президентски избори. "Моето оттегляне от властта няма нищо общо с изборите. Двете теми са много различни. Лошото е, че от БСП продължават да виждат врага единствено в лицето на АБВ. Новото ръководство на "Позитано" 20 продължава с нападките. Те не излязоха и не казаха защо се стигна до създаването на АБВ и защо бяха изгонени всички тези хора от БСП. Нека ни потърсят от там и да седнем да разговаряме, но няма такова нещо. Трябва да говорим за обща кандидатура, а не да вадим партийни кандидати и да си консолидираме редиците, категоричен беше Калфин. В АБВ нямаме решение за кандидат-президент. Според нас Георги Първанов има право да се кандидатира за трети мандат, но решение не е взето. Ние не искаме да издигаме кандидатура, защото ще излезе, че налагаме нашето мнение. Ние очакваме покана за разговори от всички леви партии, за да излезем с обща кандидатура. Всичките действия в ляво обаче показват, че партиите от левицата не искат да преборят десницата, а да се борят помежду си. Росен Плевнелиев постъпи правилно. Издигнаха го без негово знание, а според мен е ясно, че към този момент той е неизбираем", коментира бившият министър.

"БСП разочарова симпатизантите си. Новото ръководство трябва да обясни какви грешки са допускани преди това, но не го прави. Да каже до къде е границата на компромисите и защо ръката беше откъсната умишлено от торса", каза още Калфин според когото хората на Георги Първанов и Румен Петков умишлено са били изгонени от "столетницата"