Методи Андреев: Ако със СРС-та се спасяват животи, свободите отчасти да се ограничават

В България не е така, тук се злоупотребява

„Към всеки текст, който се предлага, се подхожда със съмнение, защото законът може да се тълкува по различен начин или да попадне в ръцете на хора, които могат да злоупотребят с него”. Това заяви Методи Андреев пред БТВ по повод промените в Закона за електронните съобщения, който позволява да бъде следена кореспонденцията ни в интернет и да бъдат подслушвани телефоните.

„Ако по този начин се предотвратяват престъпления, нека се ограничават свободите отчасти и да се следят трафичните данни, но в България не е така, тук се злоупотребява. Ако може да се спаси човешки живот или тежка загуба на семейство, аз нямам нищо против да бъде използвано СРС. Такива текстове обаче обикновено служат и за политически цели. Един депутат предложи много добър текст – ако аз съм заплашен, защо да не бъда предупреден, че личните ми данни ще бъдат публикувани в интернет”, коментира Андреев, който е член на Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. 

„Законът е правен в час по трудово обучение. Трябва да се запише, че трафичните данни могат да се ползват докато му дойде времето”, допълни бившият правосъден министър Емануил Йорданов.