Частните фондове обсъждат идеята втората пенсия да не се унаследява

Промените бяха предложени в края на миналия месец, финансовият министър е склонен на компромиси по текстовете

Днес частните пенсионни фондове ще коментират предложението на финансовото министерство за това средствата, които отделяме за втора пенсия, да не се унаследяват.

Промените бяха предложени в края на април и веднага доведоха до разгорещени спорове. Бизнесът ги отхвърли, а синдикатите ги определиха като очаквани.

Фондовете вече изразиха несъгласието си с предложените промени. Причината – те били измислени набързо, без обществено обсъждане, консултации с бизнеса и оценка на въздействието.

Законът сега гласи: родените след края на 1959 г. трупат вноските си за втора пенсия в частните фондове. Идеята е, когато те се пенсионират след шест години, да започне изплащането на натрупаното. И ако преждевременно, преди изчерпването на личната партида във фонда, човек почине, парите получават наследниците му.

Новите предложения предвиждат парите да продължават да се натрупват по лична партида, отново да се изплащат до живот, според спестеното във фонда. При смърт обаче те отиват в общ резерв – за да има за дълголетниците.

Финансовият министър обяснява промените с непредсказуемостта на смъртта. Или твърде дългия живот.

Парите за дълголетниците, според предложенията, ще идват от общия резерв. В него ще са парите на хората, отишли си без време и неуспели да си похарчат натрупаното.

Пенсионните дружества също намират законопроекта за написан без консултация и уверяват: пари има и ще има и през 2022 г.

Финансовият министър обаче е склонен на компромиси по текстовете.

Компромис искат и бъдещите пенсионери, макар и десетилетия по-рано.


По данни на бранша за втора пенсия се осигуряват няколко милиона души и в партидите им има натрупани около 6 млрд. лева.