Дончева: Президентските избори са ключови - България да се откъсне от кукловодите

В предсрочните парламентарни избори няма да бъде трудно Д-21 да прескочи 4% бариера

Заявлението на Георги Първанов да се кандидатира за президент има имиджово предназначени, това не му върши работа. Това заяви в ефира на Нова ТВ лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

Според нея решението на Росен Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат е повлияно, иначе просто е можел да отклони предложението на РБ да бъде номиниран.

ГЕРБ има интерес да елеминира Плевнелиев като кандидат и да разчисти терена за други. Възможни са много сценарии, но е важно следното – президентските избори са важни като ключ за сериозни промени – България да се откъсне от кукловодите, които режисират прехода. А те не стоят зад хора, които не им играят по свирката, коментира партийният лидер.

Според Дончева сближаване между АБВ и БСП трудно може да има, особено що се отнася до обща кандидатура за президент.

Има една съществена разлика между БСП и АБВ – те се изразяват в целите, които се преследват, и от инструментите, които използват. Освен това БСП е в критична ситуация, разделено както никога на две групи – едната свързана с бизнеса и олигархията, и по-модерна. Другата, която е по-слабо представена, е по-сектанска. Там хората смятат, че продажбата на партията на едрия капитал е политическо предателство. Затова съвместимостта на двете групи е голям проблем. Кандидатът на БСП няма как да получи подкрепата на двете групи, но Корнелия Нинова очевидно е забравила как се връща загубено доверие, аргументира позицията си Дончева.

Що се отнася до Д-21, тя посочи, че това е една прагматична политическа формация, която не настоява толкова на лявата принадлежност. А разделителната линия за тях е „за“ и „против“ статуквото и това е свързано с премахване на задкулисието и разбиване на мафията. Според Дончева обаче в предсрочните парламентарни избори догодина няма да имат проблем да убедят хората, че Д-21 може да скочим 4% бариера.

На финала на разговора Татяна Дончев бе категорична, че няма да бъде нито вицепрезидент на Слави, нито на която й да било друга партия.