Кънев: Подаваме ръка на ГЕРБ и десните, за да спрем ляв проруски президент

Личните му отношения с Кунева и Лукарски не можели да бъдат причина да разтурят Блока

ДСБ продължава да протяга ръка към ГЕРБ и всички десни партии за обща подкрепа на независим кандидат президент. Това стана ясно от изявлението на лидера на партията Радан Кънев в Русе.

Той е убеден, че най-добрият вариант за България е независим кандидат за президент, подкрепен от широка общност на десни партии, независимо дали са във властта или в опозиция, за да бъде елиминиран рискът България да има ляв пропутински президент.

Ще продължим с протегнатата ръка и към ГЕРБ, и към другите десни партии. Знаем, че г-н Цветанов ще вземе повече гласове. Още малко ще е така. Ако ГЕРБ клонят към левоцентристки профил, ние отново ще съберем по-широка общност около себе си. Тоагва наистина можем да отидем на балотаж. Българските десни избиратели не пасат трева, посочи Кънев.

Помолен да коментира бъдещето на Реформаторския блок, политикът обясни, че няма право взема политически решения заради лични отношения.

Това, че моите отношения с Кунева и Лукарски са влошени, е публично известно. Не може личните отношения между хора да са повод за разтурване на политически сили. Не може като се скарат двама души, да се получават две партии. През 2013 г. 5-те партии се явиха поотделно, всички взехме 0. Нашата по-голяма нула и на БЗНС по-малката нула имаха еднакъв брой депутати, припомни Кънев.

Реформаторът коментира и поведението на Патриотичния фронт.

Ченгетата патриоти, които се въртят около Библиотекарския институт, и ДПС са един и същи. И чисто политически на тези хора много им личи. Никой от тях няма да стане голям политически лидер. В България няма автентични, опасни лидери на краен национализъм. Най-опасен досега беше Сидеров, но той е политическа карикатура. Тези хора не са се създали сами, те са театрали в най-добрия случай. Опасно ще бъде когато лидерът е автентичен, коментира лидерът на ДСБ.

Радан Кънев се обяви за това десницата да осъди политическото насилие и преди 9 септември 1944 г., както и за създаването на институт за национална памет.