​Димитър Гочев: Конституцията е ясна - президент се преизбира само веднъж

Ако следваме логиката, че не гласуването, а избирането е право, то задължителното гласуване не е противоконституционно, смята бившият съдия

95 член от Конституцията гласи, че президент и вицепрезидент могат да бъдат преизбирани на тази длъжност само още веднъж. Това е ограничителна разпоредба, по отношение на действащия президент и вицепрезидент. Но се прави едно разширително тълкуване на текст – че този член дава възможност на Първанов да се кандидатира за трети мандат. Това обясни в ефира на БНТ бившият конституционен съдия Димитър Гочев.

По думите му, ако бъде направено това тълкование, КС не би трябвало да го позволи и да го приеме. Практическото решение на този казус обаче ще дойде, ако бъде обжалвано във Върховния административен съд. Като всеки съд той прилага пряко Конституцията и следователно ще даде своето тълкуване на чл.95., посочи магистратът.

Съдия Гочев коментира и казуса със задължителното гласуване, което е предмет на дебати, както в парламента, така и в съответните институции.

Задължителното гласуване е спорен въпрос – така както е приета задължителността на гласуване, отговаря на една характеристика на правота да гласуваш. Но това не е само право, в същото време е изпълнение и на държавна фунция – че народът е суверен на държавата и всеки един глас представлява изпълнение на тази функция, която е предоставена на народа по чл.1 на Конституцията. В Конституцията не е казано, че гласуването е право, право е избирането. Ако следваме тази логика, бих приел, че задължителното гласуване не е противоконституционно, аргументира тезата си Димитър Гочев.