Делян Добрев: За България е по-важно да открие газ в Черно море, а не чуждите проекти

КЗК да провери защо цената на бензина пада лениво и скача пъргаво, когато има промени в световните пазари

„Няма да се учудя, ако има още предложения за Изборния кодекс следващата седмица. Надявам се до края на тази парламентарна сесия законът да бъде приет. Всяка група се опитва да си прави предизборен пиар и по начин, за да се хареса на избирателите си”.

„Хепи енд за газа в България ще има, ако намерим гориво в Черно море, което да е достатъчно за страната ни и околните държави. Путин и Ципрас поизтупаха газопровода „Посейдон”, при който не е ясно от къде ще премине тръбата. За подобни проекти само се говори, но нищо не се случва. Това, което става в Атина (срещата между Владимир Путин и Алексис Ципрас - б.р.), не е толкова важно. По-важна е цената на газа за България. Подобни проекти са несравними с горивата в Черни море, които биха могли да се открият. Стига да има достатъчно обем газ, а ние имаме 10 млрд. договорени кубика, с инфраструктурата, която изграждаме, можем да се превърнем в енергиен център. „Това, което Министерството на финансите прави, заслужава адмирации. Освен да увеличим по-големите приходи, ние ще свием и по-големите разходи.”, каза още бившият енергиен министър.

"За цената на тока не трябва да се правят прогнози дали ще се увеличи цената. Това трябва да решат от КЕВР. Петролът върви нагоре, защото от 28 долара за барел стана 50 долара. В България е факт, че цената пада лениво, но много пъргаво се вдига. Работа на КЗК е да провери защо се случва това явление", заяви Добрев.