БСП и АБВ също готови с поправки в Изборния кодекс

Социалистите искат отмяна на електронното гласуване, а азбукарите настояват да няма таван за избирателните секции

Парламентарните групи на БСП и на АБВ са внесли два отделни законопроекта за промени в Изборния кодекс. Вчера трите управляващи партии също внесоха поправки, след като държавният глава наложи вето върху част от текстовете.

БСП пък настояват да бъде отменено електронното гласуване, за което вота си дадоха над 1.8 млн. български граждани. От Столетницата предлагат задължителното гласуване също да отпадне. В проекта им обаче не се споменава за промяна на текста, според който негласувалите на два поредни и еднакви по вид избора граждани се отписват от избирателните списъци.

Друга ключова промяна, която от левицата искат да направят, е избори и референдум да не се провеждат в един и същ ден, а в два последователни. Според тях референдумът тябва да бъде в съботен ден, а изборите в неделен. "Целта ни е да не се натоварва изборната администрация, да не се объркват хората. На последните местни избори видяхте, че всеки 9 от 10 протокола са променяни и поправяни. Това води до съмнения за самия изборен резултат", коментира пред журналисти Филип Попов от БСП.

Той бе категоричен, че целят едно прозрачно водене на цялата кампания, самият изборен ден и отчитане на резултатите."Вмениха на ЦИК доста правомощия, на които нямат капацитет да отговорят за изборния процес. В тези насоки са предложенията ни. За дистанционното електронно гласуване сме против, тъй като не гарантира тайната на вота", коментира още депутатът.

От АБВ предлагат да няма таван на броя на секции за гласуване в чужбина, а нужният брой от заявления за откриване на секции да стане 40. По “мотивирано предложение” на ръководителя на дипломатическото или консулско представителство ще може да се разкриват секции и без да бъде спазето изискването за брой заявление, предиждат още поправките на АБВ.

От партията на Георги Първанов настояват още са фиксиран праг при избори за членове на Европейския парламент. “Абевейците” предлагат той е да 4% - колкото е и прагът за влизане в Народното събрание. В момента той е около 5.9%, като се изчислява на база националната избирателна квота.

От АБВ предлагат още да отпадне предвиденото отписване от избирателните списъци като последица при неупражняване на избирателно право. Депутатите на Първанов настояват и кметове да се избират пряко в населени места с поне 250 жители, а не 400, както гласят последните поправки.