Ал. Маринов: Бойко Борисов ще се кандидатира за президент

Ако не го направи, изборите може да бъдат спечелени от хипотетичен обединен ляв кандидат, прогнозира политологът

Бойко Борисов ще се кандидатира за президент, прогнозира пред радио „Фокус“ политологът доц. Александър Маринов. По думите му, това е причината премиерът да отлага обявяването на кандидатурата на ГЕРБ за предстоящия вот. Александър Маринов допълни, че Георги Първанов е неизбираем кандидат, а от АБВ не могат да се надяват на участие в балотаж. Политологът не изключи възможността за издигането на обща кандидатура между АБВ и БСП. 

„И ръководството на АБВ, и новото ръководство на БСП, са заинтересувани само от това по някакъв начин да влязат във властта, защото за АБВ въпросът е за непосредственото им оцеляване, а за другите е въпрос на укрепване на новото ръководство. Възможни са два варианта. Единият е, че на Бойко Борисов наистина не му издържат нервите - той и без това е много уплашен – и решава да се кандидатира за президент, защото смята, че е сигурно избираем. Тогава въпросът е какво ще се случи след Борисов, ако бъде избран. Другият вариант е, ако Борисов не се кандидатира и тогава изборите бъдат спечелени от хипотетичен обединен ляв кандидат. Тогава ще се направи голяма коалиция между БСП, АБВ и ГЕРБ и не е много ясно кой ще бъде министър-председател, може би самият Бойко Борисов“, коментира доц. Александър Маринов. 

Той допълни, че времето за издигане на кандидати е минало, а това означава, че партиите не са уверени в предложенията си. АБВ и БСП отправят поглед не към президентските избори, а към това, което ще се случи след тях, каза още политологът.