Т. Ерменков:​ АБВ бяха леви точно един ден

Членовете на новото ИБ трябвало да станат апостоли на лявата идея, които ще тръгнат по села и градове да обединяват лявото

"Вярвам, че трябва да има силна лява кандидатура за президентските избори, но това ще се реши чрез вътрешнопартиен референдум. В момента много се спекулира с АБВ, че били станали леви. Те бяха леви точно един ден. не може да има механично сближаване, само защото една партия е решила да се нарича лява", заяви пред БНТ депутатът от БСП Таско Ерменков.

По думите му, БСП се готви много сериозно за предсрочни избори, а членовете на новото ИБ трябвало да имат поведение на "апостоли на лявата идея", които ще тръгнат по села и градове да обединяват лявото.

"Не мисля, че Европа ще "преглътне" фактора Крим, за да може да се говори за възобновяване на проекта "Южен поток. Така че посещението на Владимир Путин в Атина едва ли ще доведе до голям напредък".

"ТАП наистина ще доведе до известна степен за диверсификацията на газ, но неговият капацитет е 10 млрд. куб. м. годишно, което е недостатъчно за региона. В Западна Европа проблемът с природния газ ще се засилва заради изчерпването на газ в Северно море и повишаването на потреблението. Затова се надявам този път Европа да подходи по-прагматично, а не толкова политически. Не трябва да си правим илюзии, че Крим някога ще се върне в Украйна, така че трябва този фактор да отпадне, когато се решават подобни въпроси", коментира социалистът.