Плевнелиев: България работи за засилване на икономическите си връзки с Африка

Членството в Международната организация на франкофонията разкрива възможности за нови партньорства

"България е горд и активен член на Международната организация на франкофонията". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на работна среща с генералния секретар на Международната организация на франкофонията (МОФ) Микаел Жан, която е на посещение в страната ни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският държавен глава даде висока оценка на поставените пред организацията цели и постигнатите резултати в служба на мира, демокрацията и човешките права и свободи. Президентът Плевнелиев и генералният секретар на МОФ изразиха готовност за съвместни действия в рамките на организацията за подобряването на достъпа до образование, превенцията на радикализацията и социалното изключване при младите хора. „Светът е изправен пред голям брой предизвикателства. Само заедно и обединени можем да възстановим баланса“, каза президентът Росен Плевнелиев по време на разговора.

Държавният глава и Микаел Жан споделиха и позицията за необходимостта от засилване на търговско-икономическото сътрудничество между държавите членки на МОФ. България работи за засилване на икономическите си връзки с Африка и членството в Международната организация на франкофонията разкрива възможности за нови партньорства, посочи президентът Плевнелиев.

Генералният секретар на МОФ придружи държавния глава на празничното шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Президентът обърна специално внимание на огромното значение на празника за българската нация. „България е една от държавите, които най-рано са развили своя собствена азбука“, припомни президентът.

По време на разговора президентът изрази надежда Международната организация на франкофонията да подкрепи българската кандидатура за поста на генерален секретар на Организацията на обединените нации Ирина Бокова.