Европейски Фонд на фондовете ще стимулира науката и иновациите

Организатор на конференцията на #Regulation4Innovation в Бръксел е българският евродепутат Ева Паунова

До няколко седмици Европейската комисия ще предложи създаването на Фонд на фондовете за целия Европейски съюз, който да инвестира в развитие на науката и иновациите. Това стана ясно на организираната от българския евродепутат Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) конференция на високо ниво #Regulation4Innovation във вторник, 24 май 2016 г. в Европейския парламент в Брюксел. 

На събитието участваха еврокомисарите Маргрете Вестагер и Карлош Моедаш, министърът по европейските въпроси на Великобритания Дейвид Лидингтън и високопоставени представители на технологични компании като IBM, Uber, Amazon и Spotify, които достигнаха до обща визия за законодателството в ЕС в сферата на технологиите и иновациите. Двучасовата конференция, на която присъстваха над 100 заинтересовани страни от цяла Европа, беше модерирана от главния редактор на Файненшъл таймс за Брюксел Алекс Баркър.

"Трябва да изграждаме европейското законодателство така, че да е в крак с дигиталните тенденции и нуждите на информационното общество, в което живеем", откри дискусията Ева Паунова. 

Европейският комисар по науката и иновациите Карлош Моедаш представи инструментите на Европейската комисия за насърчаване на иновациите, като подчерта, че много от иновациите могат да влязат в употреба без необходимост от промяна на правната рамка. 

В същия панел взеха участие и ръководителят на бизнес отдела на звеното за облачни технологии на Амазон Атила Нарин, който представи потребителската гледна точка, както и директорът на изследователския отдел на IBM за Европа Алесандро Куриони.

Вторият панел на дискусията беше открит от еврокомисаря по конкурентоспособността Маргрете Вестагер. Тя отбеляза, че европейското законодателство трябва да осигурява от една страна конкуренция на пазара, стимулирайки иновациите, но от друга да защитава иноваторите, осигурявайки им възможност за подобаващо вънаграждение. Главният вицепрезидент на Убер, Рейчъл Уетстоун и един от създателите и председател на Спотифай Мартин Лоренцон увериха, че техните компании не само не са против регулирането, но и подкрепят въвеждането на законодателство, осигуряващо безопасност и защита на потребителите. Отношение взе и представителят на Клиъри Готлиб, една от големите правни кантори в сферата на търговското право и конкуренцията, Никлас Мейдел, който подчерта, че поради сроковете на приемане на европейско законодателство, всяка мярка рискува да бъде вече остаряла към момента на влизането си в сила. Дискусията завърши с коментар на настоящия и най-дълго заемал поста британски министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, че единственият шанс на Европа да бъде конкурентоспособна е да поддържа иновациите, а не да ги ограничава чрез свръхрегулация.

Според организатора на конференцията Ева Паунова дискусията във вторник е била изключително продуктивна. "Динамичното развитие на технологиите и иновациите изисква постоянен диалог между бизнеса и законодателите, за да имаме адекватно регулирането. Днес поставяме добри основи за засилването на този диалог", обобщи постигнатото Паунова, която се ангажира да направи конференцията ежегоден форум.