Кристалина Георгиева: Хуманитарните организации вече са тежки бюрокрации

Трябва да се борим с разрастването им

"Неотложно трябва да се борим с огромна бюрокрация в някои хуманитарни организации, за да направим по-ефективна дейността им". Това заяви днес в Истанбул заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, след като огласи споразумение в този смисъл между дарители и неправителствени организации, предаде БТА, цитирайки АФП. 

"Според т. нар."Голямо договаряне", огласено на първата световна хуманитарна среща на върха, която завършва днес, дарителите, сред които много правителства, се ангажираха да намалят формалностите, които изискват от хуманитарните организации, които на свой ред обещаха да намалят бюрокрацията. Целта е да се ограничи прахосването на ресурси и да се улесни предаването им на онези, които действат на предна линия при хуманитарни кризи", обясни Георгиева. 

"Заради лавинообразното увеличаване на хората, нуждаещи се от помощ, е необходимо спешно да се преосмисли финансирането на хуманитарната помощ. Ако нуждаещите се бяха жители на една държава, днес тя щеше да е с население от 130 милиона души - 10-ата по население, между Русия и Япония, и страната с най-бързо нарастващ брой жители", отбеляза тя. Принципът на "Голямото договаряне" е взаимната отговорност за предоставяне на възможно най-много средства в ръцете на нуждаещите се и в тези на хуманитарните работници, които рискуват живота си, за да помагат", подчерта Кристалина Георгиева. 

"Хуманитарните организации трудно се справят с множащите се кризи, а разрастването им спъва още повече работата им. Те не губят време да се питат дали работят както трябва. Някога бяха малки, но днес са се превърнали в тежки бюрокрации", каза още заместник-председателката на ЕК. 

"Увеличаването на бюджетите, които днес достигат 28 милиарда долара, доведе до повече общи разходи, до дублиране на дейности и конкуренция между агенциите, подчерта тя. Вече е абсолютно наложително не само да набираме средства, но и да ги използваме по-ефективно. Проблемът не идва само от хуманитарните агенции, дарители също допринесоха за усложняване на системата, изисквайки повече административни стъпки, което благоприятства тромавата бюрокрация. Те не модернизираха хуманитарната помощ, отбеляза еврокомисарят. Като улесни доставянето на ресурси на място, "Голямото договаряне" може да подпомогне по-малки и местни неправителствени организации, които често са на предна линия при хуманитарни кризи, а това ще позволи да се облекчат големите хуманитарни агенции на ООН. Предстои да разберем дали тези мерки ще могат да се прилагат ефикасно. Аз вярвам и ще продължа да вярвам в това, заяви тя, като все пак подчерта, че ще е нужна реципрочна отговорност, обясни Георгиева.