​Депутат иска забрана кремълски социолог да влиза на територията на ЕС и България

Руското Външно министерство и посолството на Русия в София трябва да дадат отговор на заплахите срещу България, настоява Методи Андреев

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев настоява България да наложи незабавна забрана на кремълския политолог Сергей Баранов да влиза на територията на България и ЕС. Повод за острата му реакция стана статия на близкия до Путин идеолог за Нова Русия, в която критикува геополитическия избор на България - да бъде равноправен член на Европейския съюз и НАТО, по обиден и уронващ националното ни самочувствие начин (вижте анализите по темата на доц. Момчил Дойчев и Илиян Василев, б.р.). В тезите, изложени във въпросната статия, се съдържа нескрита заплаха за националната ни сигурност и установения конституционен ред в нашата страна! Тази статия и нейният тон по никакъв начин не допринасят за създаване на нов климат в отношенията ни с Русия, казва Андреев.

В петък той е отправил чрез председателя на парламента актуален въпрос до външния министър Даниел Митов.

Методи Андреев предупреждава, че ако сега не се вземат адекватни мерки, след време може да изпаднем в жалката ситуация градове и улици в страната ни да носят името на българомразеца Сергай Баранов, както това се случи с Иван Аксаков, прокламирал че „Всяко тържество на българите е смърт за Русия“.

Ето и пълният текст на депутатския въпрос:

ВЪПРОС

от

Методи Андреев

народен представител от ПГ на ПП ГЕРБ

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 93, ал. (1) от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос

ОТНОСНО: Обидната за националното ни самочувствие и застрашаваща националната ни сигурност и суверенитет статия на руския социолог Сергей Баранов в сайта ,,Политнавигатор” от 18 май т. г., озаглавена ,,Возвращение России на Балканы через Новороссию и Молдавию”.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Във въпросната статия руският социолог Сергей Баранов критикува геополитическия избор на България, да бъде равноправен член на Европейския съюз и НАТО, по един обиден и уронващ националното ни самочувствие начин. Нещо повече в тезите, изложени във въпросната статия се съдържа нескрита заплаха за националната ни сигурност и установения конституционен ред в нашата страна! Тази статия и нейният тон по никакъв начин не допринасят за създаване на нов климат в отношенията ни с Русия още повече, че и до момента няма официална позиция на Руското външно министерство, или на руския посланик в България, с които официалните руски власти да се разграничат от антибългарската и антиевропейска позиция на социолога Баранов.

Господин министър, за да не бъда голословен ще цитирам в оригинал един от най-обидните и цинични пасажи от разсъжденията на Баранов. Той пише: ,,Остаётся Болгария. В отличие от Румынии, с которой у России назревает этнический конфликт по поводу ПМР и других частей Молдавии, Болгария интересна нам как стабильный союзник – территориальный плацдарм на Балканах, ведущий к Сербии. Но что я имею в виду под стабильным союзником?

Сохранять стабильность нынешней Болгарии России нам тоже нет никакого смысла. Что бы мы ни говорили о симпатиях простых граждан, Болгария – страна- хронический предатель России. В нынешнем виде она будет только врагом. Развалить Болгарию тоже невозможно. Но её нужно вытащить из рук Запада. Болгарию надо вернуть в стан союзников. При одном условии, что она выйдет из ЕС и лишится самостоятельности, иначе опять предаст Россию.

Болгария стала экономической, социальной и политической жертвой Евросоюза. В Евросоюзе Болгарии ничего не светит. Фактически у неё статус внутренней колонии. Дестабилизация внутренней обстановки с приходом «дружественных» сил с выходом из Евросоюза и НАТО вместе с Грецией, — вот неплохой сценарий для Болгарии и нынешних Балкан вообще.”. Мисля, че този текст е достатъчно красноречив за духа и идеите в статията на Баранов. В тази връзка, ако ние действително сме свободни и горди граждани на равноправна европейска държава, ако сме истински патриоти, които ценят свободата и независимостта на родината си, българското правителство незабавно трябва да вземе решение и да поиска от съответните институции да наложат възбрана на влизането на Сергей Баранов на територията на ЕС. Само така ние можем да защитим поруганото ни национално достойнство и да покажем, че сме решени да отстояваме своя евроатлантически избор. Защото имперската руска политика към България не е от вчера. Още през 1885 г. руският публицист Иван Аксаков, чието име за съжаление и до сега носят един български град и редица улици в населените ни места, пише: „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”. Затова г-н министър, нашата реакция сега, като суверенна държава, трябва да бъде ясна и недвусмислена! За да не дойде време отново да бъдем ,,освобождавани”, защото тогава със сигурност и на името на Сергей Баранов ще кръстим български улици и селища! В тази връзка са и моите актуални въпроси:

1.Ще поискате ли чрез протестна нота до руския посланик в Република България, официална Москва да се разграничи от позициите, изложени в статията на руския социолог Сергей Баранов?

2.Ще предложите ли на Министерски съвет да бъде взето решение да се поиска от съответните служби на ЕС и Република България да наложат възбрана на Сергей Баранов да влиза на територията на ЕС?

Господин министър, като изцяло подкрепям евроатлантическата Ви позиция и политиката, която водите, искам да възприемете въпросите ми като въпроси към цялото правителство. Защото техните отговори ще са знак как българското правителство и всички ние, разбираме категориите национална гордост, национален суверинитет, национална независимост. Все пак самоуважението ни като нация и държава стои над политическото лицемерие и е гаранция, че и другите ще ни уважават!

Моля, на тези въпроси да ми бъде отговорено от трибуната на Народното събрание.

С уважение:

Методи Андреев