​„Евровизия“ - русофилството като антибългаризъм или как се печели война без куршуми

Българското жури работеше за Русия, прецака нашето момиче

„Евровизия“ приключи, но социалната мрежа продължава да ври от коментари за победителите и победените. Усещането е почти като след война – война на талантите или на политическата целесъобразност? За много от коментиращите е важно, че са победили Украйна и България. Други форумци развихриха русофилското си въображение и обявиха, че изстрелването на върха на Джамал е по идеологически съображения и открита политическа атака срещу Русия. Отличаването на песен, посветена на Кримските татари дори се сравнява с фашизъм, без дори да се направи опит да се вникне в трагедията на един малък народ, имал нещастието да е в империята на Сталин.

Faktor.bg ви предлага най-интересните коментари, с позиции на българофили:

Александър Йорданов, политик, бивш шеф на парламента:

Българското жури в "Евровизия" се показа като антибългарско и проруско: даде много точки на Русия и така прецака нашето момиче. Без такъв бонус за руския изпълнител, българката щеше да заеме третото място, но русофилството като антибългаризъм в постоянно действие, си каза тежката антибългарска дума. И по-слабият руски изпълнител незаслужено изпревари Поли Генова!

И да питаме сега членовете на това жури защо постъпиха така, едва ли ще обяснят. Очаквам ги поне да признаят, ако са професионалисти, че Поли Генова бе по-добра от руснака Лазарев. Ако твърдят обратното, значи не са и професионалисти. Но въпросът „защо” остава?

Милен Радев, автор на Де зората, публицист и преводач:

Събуждам се и научавам нещо прекрасно: С Божията помощ кримската татарка Джамала печели за Украйна Гран При на Евровизия (последните дни германските медии се надпреварваха да хвалят някакъв рушнак като сигурен фаворит).

Едно истинско чудо!

Четвъртото място за Поли Генова - не по-малко. Честито!

На Русия се нанасят съсредоточени удари, по интелигентен начин, от които ватниците особено ги боли. Днес при шлагерите, утре в спорта. Олимпийският бан наближава...

Зер няма с ядрени ракети да ги нападаме (засега).

Впрочем Джамала снощи все едно, че пя и заради България. Защото през 1944 г. и 50 000 българи споделиха страшната съдба на кримските татари. Ето че и нормалната западна цивилизация може да заяви своите принципи и да покаже на враговете си къде зимуват раците.

Милиони хора сигурно за пръв път чуха за кримските татари и за неописуемата трагедия на този народ. От който ние с нашето всеобщо безразличие и нагаждачество може само да се поучим! (стотици паметници на вековния ни враг се кипрят по цялата страна, а скотовете ги и кичат с цветя и руски знамена!?)

Даниела Горчева, издател на "Диалог", публицист:

Хора, има огромна разлика между идеологическа пропаганда, какъвто беше "Ален мак" и песен за действително случило се трагично събитие. Какво значи политическа песен, по дяволите? Каква политика има в това да разкажеш истината за страданието на народа си? Колко далече може да си от политиката, когато нахлуят в дома ти с оръжие и те изхвърлят от там, убивайки пред очите ти близките ти? И сетне те накачат на конски вагони и пътуваш със седмици като спирате само да изхвърлят труповете на дечицата край релсите?

На "Ален мак" се пееха ЛЪЖИ. Били сме за мир, защото СССР бил най- миролюбивата страна, ама виж Западът бил войнолюбив, понеже е империалистически! Колкото Червената армия е "освободителка", толкова и СССР бе мирна държава. Това са политически , даже не политически, а пропагандни песни!

Песента на Украйна не е извън регламента, защото това не е политическо послание: "гласувайте за Путин", а е песен за живота. И за смъртта.

Докато в песента на руснака имаше скрита пропаганда, ама на никого не му прави впечатление.

БРАВО на Украйна и Джамала, защото напомниха на Европа и света, че по времето, когато Чърчил, Рузвелт и Сталин бяха съюзници, през 1944 година Сталин депортира по най-жесток начин цели народи, вкл. българи!

Чуйте песента на Джамала, ето и текста:

When strangers are coming

They come to your house

They kill you all and say

We’re not guilty, not guilty

Where is your mind? Humanity cries

You think you are gods but everyone dies

Don’t swallow my soul

Our souls

Yaşlığıma toyalmadım

Men bu yerde yaşalmadım

Yaşlığıma toyalmadım

Men bu yerde yaşalmadım

We could build a future

Where people are free

To live and love

The happiest time, our time

Where is your heart? Humanity rise

You think you are gods but everyone dies

Don’t swallow my soul

Our souls

Yaşlığıma toyalmadım, ooh

Men bu yerde yaşalmadım

Yaşlığıma toyalmadım

Men bu yerde yaşalmadım

Yaşlığıma toyalmadım, oh, oh

Men bu yerde yaşalmadım

Yaşlığıma toyalmadım

Vatanıma toyalmadım

Диана Мерджанова:

Целият свят днес обсъжда геноцида върху кримските татари през 1944 от СССР...

По цялото земно кълбо всички медии анонсират и последвалата рашистка окупация на украинския Крим през 2014 г....

Ето как се печели война без да бъде изстрелян нито един куршум, дами и господа!

Бетина Жотева, член на СЕМ:

Песенен конкурс Евровизия - място където татарска песен на украинска певица, в стил театрален мюзикъл, печели по политически причини пред песента на утвърдената европейска държава Австралия, изпята от корейка. Място, където сред политическа и кичозна музикална шумотевица, една Поли, без геостратегически сметки, без жури и без един глас от браЦкия руски народ, с голямата душа, ги удари в земята! Браво, момиче! Гордост!

Алекс Алексиев, анализатор:

По случай победата на Джамала и Украйна в конкурса на Евровизията с песен за депортацията на кримските татари в 1944, добре е да си припомним, че това беше истински геноцид. От 230 000 депортирани 100 000 загинаха от нечовешките условия при насилствения транспорт.