​АБВ готви дестабилизация на правителството, изпълнявайки руска поръчка

Този ход на азбукарите вероятно е свързана и с предстоящата президентска кампания, на която Калфин би могъл да се окаже номинация на левите сили

Решението на АБВ да оттегли своите представители във властта – министър Ивайло Калфин както и областните и зам.-областни управители в страната, за мен не е изненада. Това заяви пред Fautor.bg надният представител Методи Андреев.

Този вариант се коментираше в политическите централи и нагнетяваше напрежение от доста време. Подобен ход на Георги Първанов и групата му неминуемо ще доведе до правителствена криза и ще поставят на изпитание кабинета „Борисов 2“, ако Калфин изпълни партийната воля, а не остане като Москов да продължи започнатите реформи. Всички погледи днес са насочени към патриотите и позицията им по преосмисляне на президентското вето и изборния кодекс. Но реалния препъни камък се оказа АБВ, коментира Андреев.

Според него, с тази своя позиция и категоричното решение на АБВ да оттеглят своята подкрепа от правителство обществото получава ясно потвърждение кое е най-вярното оръжие на Русия и Путин в България.

„Няма как опитите на българското правителство да бъде енергийно независимо от Русия и да търси свои източници на нефт и газ да не провокира реакция на Кремъл към нас. АБВ реално може да дестабилизира управлението, обслужвайки руските интереси. Не е тайна, че Москва е изключително недоволна от ясната българска евроатлантическа ориентация“, коментира Андреев. 

Този ход на АБВ вероятно е свързан и с предстоящата президентска кампания. Изтегляйки Ивайло Калфин от управлението, хората на Първанов искат да изчистят името му и неговата фигура да стане обединяваща за всички леви сили в страната. Да не забравяме, че на последните президентски избори Калфин беше най-сериозния опонент на Росен Плевнелиев, който загуби надпреварата с много малък брой гласове.