​При робство първо се изнасят медиите в чужбина, за да прокарват свободата на духа

Днес, внезапно на 60-годишна възраст. почина колегата от в. „24 часа“ Николай Москов

Почивай в мир, Ники!

Faktor.bg публикува един от последните му коментари от страницата му във Фейсбук.


Николай Москов

Историята пише, BiT потвърди: При робство първо се изнасят медиите в чужбина, за да прокарват свободата на духа, след тях идва задгранично правителство.

Днешната овча политика не може да не тласне махалото в другата посока. Идва ново възраждане и жадуване за демократична свобода. Първият белег са медиите. Не у нас под стрижещия поглед на Борисов - другите, създадени от български колонии по света са белите лястовици на свободомислие.

Както бе преди Освобождението - изнесоха се от поробеното отечество да печатат в чужбина. През 1844 г. Фотинов издава първото списаание „Любословие“ в Измир. След 2 години Иван Богоров пуска от Лайпциг първия ни вестник "Български орел" , а през 1848 г. в Цариград започва да излиза "Цариградски вестник".

Идва времето на Петко Славейков и Раковски. Дядо Славейков издава в Цариград в. „Гайда“ В (1863–1867), в. „Македония“ (1866–1872) и десетки още вестници и списания като „Читалище“, „Ружица“ и др.

Г.С.Раковски печата "Български дневници" в Нови сад, а през 1860 г. в Белград - "Дунавски лебед".

От 107 вестника и списания през Възраждането 69 се издават извън Османската империя.

Заради цензурата

На поробена България е позволено да има само една печатница с кирилицата и тя е на Мидхад паша в Русе. Почти като сега (в София всичко се печата в Полиграфическия комбинат), само дето цензурата днес е с маска.

Но да се върнем към историята. Само след няколко години идеите на Раковски в газетите му се пренасят на дело в новосъздадения през 1969 г. от Каравелов в Букурещ Български революционен централен комитет (БРЦК). Неговата задача е политическа подготовка за национална революция.

Как е времето днес у нас? Навън е облачно, а в душите на народа два пъти повече.

Но все някога ще настъпи жадуваната симетрия на времето.

Ето, създаде се BiT - Bulgarian International Television със седалище в Чикаго и тв студио в София. За нейните цели да обедини прокудените от родината си говори самото име - Българска международна телевизия.

Електронният вестник „Будилник“ във Великобритания също има широка подкрепа, а е парадоксалното, че се чете и в... България. В него се срещат и заглавия като „ББ в страната на чудесата и в огледалния свят“.

Най-големият седмичник за сънародниците ни в САЩ „България“ излиза в 84 страници. В него можеш да прочетеш: "Милиции унижават мигранти в България, а правителството реагира с "половин уста".

В САЩ са и други - Bulgarian Horizon („Български хоризонт“) - Вестник за българите във Финикс, Аризона и югозападните щати, “България 21 век“ - седмичник за българите в Чикаго, в. „Неделник“ и още, и още.

В Канада български огнища са Bulgarian Flame, „България Сега“, "Форум"...

В Америка има и български регионални телевизии и радиа.

Ами в Европа? „Виена днес“ е печатно издание на български и немски език, което се разпространява в Австрия и още 12 страни.

„Нова дума“ е вестникът за емигрантите ни в Испания. „Парижки вести“ поддържа духа на българите във Франция. „Български вести“ е изданието ни в Унгария.

Най-очакващо промяна в България е заглавието „Иде ли“ - на вестника за българите по света.

Промяна, която да не прокужда

повече българи по света, а да връща. А не на празните им места да внася чужди IT специалисти, коткайки ги с 2-3 пъти по-големи заплати. Къде бяха тези пари, когато децата ни напускаха?

Та промяната, скъпи сънародници, разпилени по света, ще дойде. Трябва да се сложи край на яловата политика на това правителство и на предходните. И тук, ако следваме спиралата на времето, трябва да се появи Задгранично българско правителство, което да работи за две Българии – за родната, и виртуалната по света, където реално вече живее половината от българското население.

Времето на интернет и политиката на ГЕРБ работят за задгранично правителство.

То може да е съставено от достойни родолюбиви и осъществили се българи в Сидни, Чикаго, Мюнхен или от Измаил - днес фейсбук и производните му топят разстоянията. И всеки избирател ще може да присъства на техните заседания и да чуе решенията им в реално време. И да може да гласува не за някой алчен и безскрупулен тъпагьоз, както Стоичков нарече наш виден политик, а за кадърни и отдадени на отечеството си българи, надмогнали домораслото си его. А изборите да стават по интернет и да са с еднакви права за всички българи по света.

Такава е прогнозата не на Ванга и разните там врачки. Такива са историческите податки дотук. Времето е съдникът, който или ще потвърди, или ще опровергае подобно твърдение.